August 08, 2022

Babka ziemniaczana

Bardzo dawno temu, z jakiegoś gazetowego przepisu zrobiłam babkę ziemniaczaną. Trochę przerażało mnie to jej długie pieczenia, ale ostatecznie wyszła niezła. Jakoś jednak nie było okazji do powtórzenia tego wyczynu. Lata minęły, nastała moda na kuchnię regionalną i wiejską. Nagle podlaskie babki pojawiły się na stołach i w restauracjach. W czasie jednego z pobytów w Polsce zachwyciła mnie kiszka ziemniaczana, zaserwowana przez kuzynkę. Musiałam wydać z siebie wiele peanów zachwytu, bo przy wyjeździe dostałam jeszcze taką na wynos. Krótko potem spróbowałam jeszcze takiej kiszki w restauracji i też była smakowita. Już po powrocie do domu, na dwóch imprezach, pojawiła się babka ziemniaczana, przypominając się jaka jest smaczna. W końcu więc należało ją zrobić u nas w domu. 

Babkę lubię i na świeżo, i odsmażaną. Samą i z sosem grzybowym. Na świeżo, kiedy w całym domu rozchodzi się jej zapach po długim pieczeniu, pobudzając apatyt. Odsmażaną, bo jest pyszna i chrupiąca z każdej niemal strony. Proste, a smaczne jedzenie. 


3.5 lb /1.5 kg kartofli
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku. 
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
1/2 lb /220 g boczku lub wędzonki
1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku)
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu

olej

Piekarnik nagrzać do 400 F/200 C. Formę keksówkę (mniej więcej o wymiarach 12 x 4.5 x 3 in/30.5 x 11.4 x 8 cm). 

Kartofle obrać i zetrzeć na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Odcisnąć z nich płyn. Ziemniaki przełożyć do miski, a płyn odstawić na kilka-kilkanaście minut. Kiedy skrobia opadnie na dno, delikatnie zlać płyn, a skrobię przełożyć do kartofli. 

Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce, a boczek pokroić na drobną, kostkę. Dołożyć do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę, sól, majeranek i pieprz. Masę dobrze wymieszać, tak by wszystkie składniki się połączyły, a następnie przełożyć do natłuszczonej formy. Wstawić do piekarnika i piec około 1.5 godziny. 

Gotową babkę wyjąć z piekarnika i pozwolić jej lekko przestygnąć. Wyjąć z formy. Kroić na dość grube plastry i podawać - najlepiej z ogórkami kiszonymi/małosolnymi lub sałatką z kapusty.  

Uwagi dodatkowe:
  • Babka dobrze przechowuje się w lodówce, nawet przez kilka dni. 
  • Babkę można podać również w postaci smażonych plastrów. 
  • Świetnym dodatkiem do babki, i świeżej, i odsmażanej, jest sos grzybowy lub pieczarkowy. 
  • Babka bywa podawana również z gęstą, kwaśną śmietaną i maślanką/zsiadłym mlekiem.











Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment