Limoncello flute to dość popularny deser podawany we włoskich restauracjach. Najczęściej przygotowuje się go z lodów cytrynowych, najlepiej z cytryn sycylijskich. Nie może to jednak być sorbet, a dobrej jakości lody cytrynowe. Jednak według mnie, z lodów waniliowych deser ten smakuje chyba nawet lepiej, bo ich delikatny smak podkreśla smak limoncello, a to z kolei wspaniale komponuje się z wanilią. Teraz, zanim lato się na dobre skończy i póki jeszcze jest ciepło, warto zjeść na jakiś deser lody limoncello. A wykonanie? Jest tak proste, że chyba nie można sobie wyobrazić prostszego.
Najlepiej deser podawać w wysokich kieliszkach do szampana, chociaż w innych wysokich i smukłych pucharkach też będzie ładnie wyglądać.
lody cytrynowe lub waniliowe
limoncello
limoncello
owoce i listki mięty do przybrania
kieliszki do szampana
Na dno kieliszka wlać łyżeczkę limoncello. Nałożyć lody - mniej więcej jedną kulkę. Całoś polać drugą łyżką limoncello i przybrać owocami i listkami mięty.
No comments:
Post a Comment