August 29, 2023

Jagodzianki z kruszonką

Kiedy testowałam jagodzianki w Warszawie, dowiedziałam się, że główna różnica między nimi, czyli ilość jagód wpakowanych do ciasta wynika przede wszystkim ze sposobu nadziewania. Te z największą ilością jagód są robione metodą miseczkową, pozwalającą wpakować sporo jagód. Postanowiłam więc wypróbować ją z całkiem niezłym efektem. Nigdy też się nie zastanawiałam nad proporcjami ciasta do jagód, ale według cukierników z tych najlepszych cukierni wyrabiających jagodzianki, powinno być wagowo tyle samo jagód co ciasta. 

Do zrobienia tych jagodzianek wykorzystałam mój sprawdzony i ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Początkowo wahałam się czy nie spróbować innego, ale uznałam, że mój pyszny pewniak będzie najlepszy. 

Ciasto drożdżowe na jagodzianki
40 g drożdży świeżych lub 20 suchych
130 ml / 1/2 szklanki letniego mleka
1.2 lb/ 550 g mąki
70 g cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
6 oz/180 g masła (1.5 pałki) w temperaturze pokojowej
2 łyżki kwaśnej śmietany
skórka otarta z jednej cytryny

Kruszonka:
4 oz/120 g (1 pałka) masła
6 łyżki cukru
10 łyżek mąki

2.2 lb / 1 kg jagód
Kilka łyżek cukru - zależy od gustu i od tego jak kwaśne są jagody
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 żółtko + 3 łyżeczki wody lub 3 łyżki kremówki

Do misy miksera wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać skórkę cytrynową, jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Końcówką w kształcie haka wyrobić gładkie ciasto. Małymi porcjami dodawać miękkie masło. Jest to ciasto maślane, przez co jest bardzo luźne i lepiące się; ale też dzięki temu jagodzianki wychodzą bardzo delikatne. Zawsze mnie korci, by podsypać je mąką, ale wiem, że nie trzeba i takie ma być. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut na dość mocnych obrotach. W trakcie wyrabiania, ciasto zacznie się nieco mniej lepić. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki.

Jagody umyć i osuszyć, chyba że używamy mrożonych. Wymieszać z mąką i cukrem. 

Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je z miski na mocno oprószoną mąką stolnicę/blat. Podzielić na równe kawałki i rozwałkowywać każdy z kawałków na dość cienki placek. Następnie rozciągnąć tak przygotowany placek na miseczce, zrobić w nim zagłębienie, a następnie nasypać sporą porcję jagód i dobrze zlepić.





Gotowe jagodzianki kłaść zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Posmarować rozbełtanym żółtkiem lub śmietaną kremówką, a następnie posypać kruszonką. 





Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 390 F/195 C. Piec ok. 15-20 minut od momentu, gdy piekarnik osiągnie docelową temperaturę lub do momentu, gdy drożdżówki są lekko brązowe.


Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić - najlepiej na kratce, by nie zwilgotniały od spodu. Posypać cukrem pudrem i .... delektować się.





Uwagi dodatkowe

  • Jagodzianki można też posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i wody oraz soku cytrynowego
  • Do jagodzianek można wykorzystać zarówno leśne jagody, jak i te hodowlane (borówki amerykańskie). 
  • Jagodzianki można nadziewać jagodami świeżymi, jak i mrożonymi, których nie rozmrażamy przed użyciem, ale tak samo jak świeże posypujemy nieco cukrem i mąką ziemniaczaną




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment