August 14, 2023

Zawijane jagodzianki z serem

Dawno już nie robiłam jagodzianek, a po szaleństwach w Warszawie nie tylko nieco za nimi zatęskniłam, ale przede wszystkim narobiłam innym smaku na nie. Czas najwyższy zrobić jagodzianki, a przy okazji wypróbować nowy pomysł. Wykorzystując wypróbowany przepis na ciasto, zrobiłam nie tyle tradycyjne jagodzianki, co zawijane jagodzianki z serem. Wyszły całkiem fajnie, a na świeżo smakowały po prostu rewelacyjnie. Ciężko było się im oprzeć. Niestety. No ale przecież nie można non stop pilnować się i ograniczać - czasem trzeba pozwolić sobie na chwileczkę zapomnienia, zwłaszcza, jeśli jest to czasem i nie ma się na sumieniu innych przewinień. 😉 Na i lato nie trwa wiecznie, a co tu dużo mówić - jagodzianki czy też ciastka z jagodami najlepiej wtedy smakują. 


Ciasto drożdżowe
40 g drożdży świeżych lub 20 suchych
130 ml / 1/2 szklanki letniego mleka
1.2 lb/ 550 g mąki
70 g cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
7 oz/200 g masła (1.75 pałki) w temperaturze pokojowej
2 łyżki kwaśnej śmietany
skórka otarta z jednej cytryny

Nadzienie serowe
1.5 lb/600 g białego sera przepuszczonego przez maszynkę lub przetartego przez sitko
4 łyżki cukru
1 jajko 

1 lb/450 g jagód - mogą być mrożone (nie należy rozmrażać)

Lukier
150 g cukru pudru
wrząca woda
łyżeczka soku z cytryny

1 rozbełtane jajko lub 1 żółtko + 3 łyżeczki wody lub 3 łyżki kremówki do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem

Do misy miksera wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać skórkę cytrynową, jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Końcówką w kształcie haka wyrobić gładkie ciasto. Małymi porcjami dodawać miękkie masło. Jest to ciasto maślane, przez co jest bardzo luźne i lepiące się; ale też dzięki temu jagodzianki wychodzą bardzo delikatne. Zawsze mnie korci, by podsypać je mąką, ale wiem, że nie trzeba i takie ma być. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut na dość mocnych obrotach. W trakcie wyrabiania, ciasto zacznie się nieco mniej lepić. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jagody umyć i osuszyć, chyba że używamy mrożonych.

Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je z miski na oprószoną mąką stolnicę/blat. Podzielić na dwie części, po czym rozwałkować  na prostokąt o grubości mniej więcej 0.5 cala/1 cm. Na cieście rozsmarować połowę sera, a na nim hojnie rozsypać jagody. Ciasto złożyć na pół - oba dłuższe boki złożyć w 1/4 ciasta tak by jego krawędzie znalazły się w połowie prostokąta, ale nieco zachodziły na siebie. Następnie ostrym nożem pokroić ciasto na paski o szerokości mniej więcej 2 cali/5 cm. Każdy z nich delikatnie raz zwinąć, mniej więcej w jego połowie, nadając im kształt zawijasków i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. Odstawić na mniej więcej na 15-20 minut. 

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 400 F/200 C. Przed wstawieniem do piekarnika jagodzianki posmarować rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem zmieszanym z wodą lub po prostu odrobiną kremówki. Wstawić blachę i piec jagodzianki na jasnobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić, a następnie posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wrzącej wody.

Uwagi dodatkowe
  • Ponieważ jagodzianki najlepiej smakują świeżo po upieczeniu, staram się nie robić ich zbyt dużo. Jeśli wiem, że nie będziemy mieć wspólników do ich  jedzenia, przygotowuję pół porcji jagodzianek. Ciasto świetnie się przechowuje w zamrażalniku, więc można je zrobić z całej porcji, a piec na dwie raty
  • Zamrożone ciasto należy wyjąć mniej więcej na godzinę przed szykowaniem jagodzianek, a kiedy zrobi się miękkie i osiągnie mniej więcej temperaturę pokojową, postępować z nim jak z ciastem świeżo zrobionym
  • Zamiast leśnych jagód, można wykorzystać jagody ogrodowe












Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment