April 22, 2024

#41 Kulinarnie po Seattle i okolicy: Agave Cocina & Cantina w Redmond

Agave Cocina & Cantina w Redmond jest chyba jedną z najlepszych meksykańskich restauracji jakie odwiedziłam w ostatnich miesiącach. To jedna z tych restauracji, które nawet przy prostych daniach dają nie tylko miłe uczucie najedzenia, ale przede wszystkim pozostawiają ten szczególny smak charakterystyczny dla danej kuchni. To sprawia, że chce się tu wracać i próbować kolejnych potraw. 
Agave Cocina & Cantina, jak sama się reklamuje, serwuje nowoczesne dania meksykańskie, oparte na świeżych, organicznych produktach, a także na zdrowszym tłuszczu, innym niż smalec czy margaryna. I to chyba jest właśnie tym, co sprawia, że jedzenie w Agave smakuje bardziej niż w innych restauracjach meksykańskich - nie jest ono ciężkie i przesiąknięte tłuszczem. 

Wystrój Agave Cocina & Cantina jest dość prosty, ale od progu nie pozostawia wątpliwości, że to meksykańska restauracja. Tu i ówdzie wiszą na ścianach obrazy meksykańskie, w tym przedstawiające postacie związane ze śmiercią. Jednak moja uwagę przyciągnęły żyrandole zrobione na wzór papel picado, czyli meksykańskich wycinanek. Tu akurat nie są kolorowe, tylko czarne, ale w oczywisty sposób nawiązujące do kolorowych papel picado


Jak to zwykle bywa w restauracjach meksykańskich, również i w Agave Cocina & Cantina na przystawkę dostaliśmy ciepłe chipsy wraz z pico de gallo i dwoma sosami nieco ostrzejszymi - salsa verde i salsa roja. Trzeba uważać, bo te cieniutkie i jeszcze ciepłe chipsy wciągają. 😉 Co prawda, niczym Joe z serialu Friends, uważamy, że takie chipsy to rozgrzewka dla żołądka, ale i z rozgrzewką nie ma co przesadzać i trzeba zostawić miejsce na następujące później pychotki. 





Agave Cocina & Cantina reklamuje się również i tym, że oferuje ponad 100 najróżniejszych rodzajów tequilii. Można je pić w czystej postaci lub w drinkach. Wypróbowaliśmy kilka z nich - mojito, margarity  o smaku mango i o smaku truskawkowo-bazyliowym oraz spyci cucamber rita. Wszystkie bardzo dobre, a barman skłonny do drobnych zmian, takich jak zamiana ostrej na nieostrą posypkę na szklance. 



Zupa tortilla była jedną z najlepszych jakie jadłam poza domem. Inna niż tę, którą jemy w domu; sycąca, wyraziście doprawiona, ale nie trudna do zjedzenia ziajwa, jak to zdarzało mi się w Meksyku. Te w Meksyku były też pyszne, ale musiałam używać różnych tricków, by je zjeść bez bólu, podczas gdy ta była idealna. Lekko ostra, ale nie paląca. Pożywna, z dużą ilością kurczaka i warzyw oraz oczywiście z paseczkami tortilli. 



Carne asada  to zestaw z bardzo dużym stekiem (angus prime) i dodatkami - ryż, fasola, guacamole, sałatą  i pico de gallo. Porcja jest olbrzymia - zdecydowanie dla głodnego głodomora. Stek był zrobiony świetnie - dokładnie tak jak był zamówiony. Miękki, rozpływający się w ustach, pachnący grillem i doskonale doprawiony.


Chimichangę zamawiam niemal w każdej meksykańskiej restauracji. Nie zawiodła mnie i tutaj. Jak zawsze podana z dodatkami - guacamole, śmietana, pomidory, ryż i fasolka. Całość polana sosem śmietankowo- serowym. Wybrałam wersję z nadzieniem z pokrojonego (poszarpanego) mięsa kurczaka, ale można zamówić ją w wersji z mielonym kurczakiem lub wołowiną. 


Kolejne danie to Camarones Mexicanas, czyli krewetki smażone z warzywami (cebula, papryka, pieczraki, pomidory i awokado) i podane z ryżem. Do dania podano również ciepłe tortille.  


To danie można łatwo zepsuć i zrobić z niego paciaję. Tu warzywa były wyraźnie smażone, ale nadal chrupkie. Podobnie rzecz się miała z krewetkami, które były idealnie usmażone, czyli tak, że nie są surowe, a jednocześnie nie są gumiaste. 


Kolejne danie to Carne & Chimichurri, czyli stek podany z sosem chimichurri i smażonymi warzywami oraz miseczką puree z kartofli z dodatkiem pasilla, czyli suszonych papryczek chilaca. Dodatkowo, podane były fasola i ryż oraz tortille. 


Stek był bardzo dobrze zrobiony, a sos chimichurri, zrobiony z natki pietruszki, papryczek chilli i czosnku, świetnie się z nim komponował i nadawał lekkiej ostrości. 


Menu Agave Cocina & Cantina nie jest może gigantyczne - mieści się na dwóch stronach. Jednak jest bogate w ciekawe dania - i te które już sprawdziliśmy, i inne, które brzmią bardzo zachęcająco. 

Restauracja Agave Cocina & Cantina, jak już wcześniej wspomniałam, bardzo nam się podobała i z pewnością jeszcze nie raz tu zajrzymy. 





Agave Cocina & Cantina
17158 Redmond Way
Redmond, WA 98052
(425) 881 8252
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment