Caprese zdecydowanie bardziej kojarzy się z sałatką i przystawką niż z daniem obiadowym. Jednak wykorzystując to znane połączenie smakowe można nadać kurczakowi nieco inny smak przenoszący go w kierunku kuchni włoskiej. Do pewnego stopnia przypomina on kurczaka w parmezanie (pollo alla parmigiana), choć jest nieco delikatniejszy, gdyż nie ma panierki - jest obsmażony bez niej, a następnie duszony lub pieczony w sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw.
Kurczak caprese jest soczysty i przesiąknięty przyprawami, a jednocześnie delikatny. Mozarella i bazylia wieńczą całość nadając charakteru i "capresowatości" kurczakowi. To danie, które ma ogromną szansę zasmakować wszystkim.
2-3 piersi kurczaka
1 puszka (14 oz/400 g) pomidorów lub 400 g świeżych pomidorów
2 łyżki octu balsamicznego
plasterki świeżej mozzarelli - mniej więcej dwa na każdą pierś
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz do smaku
oliwa lub olej do smażenia
Listki świeżej bazylii
Do podania - makaron typu penne, dodatkowy ocet balsamiczny dla chętnych
Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Posypać lekko pieprzem i solą.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę lub olej i obsmażyć każdą pierś aż lekko się zarumieni - mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i trzymać w ciepłym miejscu.
Jeśli będziemy używać piekarnika, należy go w tym momencie rozgrzać do 400 F/200 C.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka, zarumienić czosnek przepuszczony przez praskę lub bardzo drobno posiekany. Dodać pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki lub te z puszki, oregano i sól do smaku. Dusić aż powstanie sos. Dodać ocet i chwilę jeszcze gotować.
Do przygotowanego sosu włożyć usmażonego wcześniej kurczaka i polać go sosem. Na wierzchu ułożyć mozarellę - po dwa kawałki na piersi. Nakryć patelnię przykrywką i dusić lub piec w rozgrzanym piekarniku około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i udekorować listkami bazylii.
Podawać z makaronem ugotowanym al dente i warzywami.
Uwagi dodatkowe
- Etap pieczenia/duszenia w piekarniku można zrobić w naczyniu żaroodpornym zamiast na patelni.
- Dodatkowo przed podaniem kurczaka można delikatnie polać octem balsamicznym.
No comments:
Post a Comment