Sofrito to aromatyczna mieszanka warzyw, ziół i przypraw używana do przyprawiania fasoli, ryb, mięs, ryżu i gulaszów. Znana jest od wieków - pierwszą wzmiankę o sofrito można znaleźć w Libre de Sent Soví, książce kucharskiej napisanej około 1324 r., która zawiera przepisy z Katalonii. Sofrito wywodzi się z kuchni hiszpańskiej, ale jest znane i cenione również i w Dominikanie, Puerto Rico czy w Brazylii. Sofrito oznacza lekko podsmażone i faktycznie taki jest. Przepisy różnią się w poszczególnych krajach, a do tego każda rodzina ma swoją recepturę. Sos, jak już wcześniej wspomniałam, jest świetnym dodatkiem do mięsa i ryb, a i sam z siebie jest tak smaczny, że można go jeść samodzielnie z ryżem czy makaronem. Hiszpanie przygotowują sofrito z papryk pimiento, które nie są poza sezonem łatwe do dostania. Być może sofrito przygotowane ze zwykłych papryk (bell peppers) uznaliby za profanację, ale ... Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. 😉 Z drugiej jednak strony, sofrito z papryk i pomidorów jest bazowym sofrito. Można do niego dodać i inne składniki. Każdy przepis jest inny - każda kto je robi, ma swoją recepturę. Natomiast najważniejsze, jest to, że sofrito jest swoistym koncentratem smaków. Dlatego też, nie należy się spieszyć z jego przygotowaniem. Składniki muszą być drobno pokrojone, a całość bardzo spokojnie i powoli smażone. Kolejną zaletą sosu jest to, że można przygotować go z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez kilka dni, a nawet kilka tygodni, jeśli się go zawekuje. Można też je w małych porcjach zamrozić. 2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju 1 cebula 2 papryki - zielona i czerwona lub po kawałku czerwonej, żółtej i pomarańczowej w dowolnej kombinacji 2 ząbki czosnku 1 lb/450 g dużych pomidorów lub puszka pomidorów lub własny sos pomidorowy z tego przepisu sól do smaku Cebulę drobno pokroić, a czosnek przepuścić przez praskę lub również bardzo drobno pokroić.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, uważając by się nie przypaliła. Pod koniec dodać czosnek.
W czasie kiedy cebula się smaży, bardzo drobno pokroić paprykę. Kiedy cebula jest gotowa, dodać ją do cebuli i smażyć na małej mocy palniku przez około 30 minut, mieszając co jakiś czas.
Dodać pomidory i kontynuować smażenie, aż mniej więcej 1/2 płynu z pomidorów odparuje.
Gotowe sofrito można wykorzystać do wielu potraw - w moim przypadku, była to ryba smażona z dodatkiem białego wina.
No comments:
Post a Comment