1-1.5 lb /450-670 g polędwicy wieprzowej
cebula - użyłam ok. 15 cebulek perłowych (pearl onions)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 szklanki wywaru mięsnego lub wody
1/2 szklanki soku jabłkowego
3-4 jabłka kwaskowate i lekko twardawe
1 łyżka masła
sól
pieprz
olej do smażenia
Polędwicę pokroić na kotlety i lekko zbić. Obsmażyć lekko przyrumieniając z obu stron. Z boku obsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wymieszać z mięsem. Dodać sól, pieprz i majeranek. Zalać wywarem i dusić ok. 15 minut. W razie potrzeby podlewać sokiem jabłkowym.
W tym czasie obrać jabłka i podzielić na ósemki. Wyciąć gniazda nasienne. Na osobnej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim jabłka, przyrumieniając je lekko z obu stron.
Jabłka dodać do mięsa, zalać sokiem i wszystko dusić przez kolejne 10 minut. Podawać z kartoflami lub kluskami (np. śląskie lub kopytka) oraz z żurawinami lub borówkami.
No comments:
Post a Comment