Oto kolejna próba zrobienia gołąbków bez mięsa. Tym razem z dużą ilością kaszy gryczanej i warzyw - grzybów, marchewki, papryki. Wszystko zaś zapieczone zostało w sosie pomidorowym. Można - podawać polewając je dodatkowo tradycyjnym sosem pomidorowym. Powiedziałabym, że nawet trzeba, bo wtedy są pycha!
Gołąbki z tego przepisu są bardzo lekkie i aromatyczne. Meatless grounds powiększają ilość masy do nadzienia, nie zmieniając jej smaku. Jest to tylko opcjonalny dodatek, który spokojnie można pominąć.
1 duża kapusta biała lub włoska
1 lb/450 g pieczarek
2 papryki w różnych kolorach
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 białej kapusty
2 marchewki
1.5 szklanki kaszy gryczanej*
olej do smażenia
sól
pieprz
Opcjonalnie:
2 jajka
meatless and soy free grounds firmy Quorn
Sos
pomidory świeże lub z puszki (używam Kirkland Signature Organic diced tomatoes)
czosnek
sól
bazylia oregano
* Można też użyć quinoa lub couscous
Główkę kapusty sparzyć w gorącej wodzie. Odkroić głąb i zdjąć liście.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę. Zarumienić. Dodać drobniutko pokrojoną białą kapustę, pieczarki i paprykę. Jeśli używamy meatless grounds, dodać do warzyw. Wsypać kaszę gryczaną. Zalać wszystko szklanką wody i poddusić aż kasza zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Przestudzoną masę zawijać w kapustę. Gdyby masa była zbyt sypka, można dodać 1-2 jaja. Gotowe gołąbki układać w garnku lub naczyniu żaroodpornym.
W garnku podsmażyć czosnek. Dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone na drobniejsze części lub pomidory z puszki. Doprawić przyprawami. Dusić przez ok. 5 minut. Mikserem lekko zmiksować sos. Gdyby był zbyt gęsty, dodać troszkę wody.
Na gołąbki wylać sos. Naczynie zakryć przykrywką lub folią aluminiową. Zapiekać 60-75 minut w temperaturze 375 F/180 C.
No comments:
Post a Comment