Nie lubię krupniku z grubej kaszy, typu pęczak. Krupnik - według mnie - powinień być zrobiony z drobnej kaszki. I mieć dużo warzyw. Wtedy jest taki lekki, choć pożywny. Można też dodać grzybka suszonego - ot dla smaku.
8-10 łyżek kaszy perłowej
3 l wywaru na mięsie
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 kartofle
sól
koperek
śmietana
Opcjonalnie - zielony groszek i mięso z wywaru
Kaszę wsypać do garnka i zalać wywarem. Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień. Dodać pokrojone drobno warzywa oraz kartofle pokrojone w kostkę. Posolić według upodobań. Można także dodać czosnek. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, doprawić śmietaną i koperkiem drobniutko pokrojonym. Jeśli chcemy, dodać pokrojone mięso z wywaru.
Gdyby krupnik okazał się zbyt gęsty, dolać wody i ewentualnie dosolić.
No comments:
Post a Comment