November 17, 2013

Krupnik I

Krupnik to jedna z tych zup, które mnie zwodzą. Zawsze wydaje mi się, że dałam za mało kaszy, by później się przekonać, że znowu kasza urosła. Efekt jest taki, że nie umiem ugotować małej porcji krupniku. W zasadzie nam to nie przeszkadza....

Nie lubię krupniku z grubej kaszy, typu pęczak. Krupnik - według mnie - powinień być zrobiony z drobnej kaszki. I mieć dużo warzyw. Wtedy jest taki lekki, choć pożywny. Można też dodać grzybka suszonego - ot dla smaku.



8-10 łyżek kaszy perłowej
3 l wywaru na mięsie
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 kartofle
sól
koperek
śmietana

Opcjonalnie - zielony groszek i mięso z wywaru

Kaszę wsypać do garnka i zalać wywarem. Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień. Dodać pokrojone drobno warzywa oraz kartofle pokrojone w kostkę. Posolić według upodobań. Można także dodać czosnek. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, doprawić śmietaną i koperkiem drobniutko pokrojonym. Jeśli chcemy, dodać pokrojone mięso z wywaru.

Gdyby krupnik okazał się zbyt gęsty, dolać wody i ewentualnie dosolić.





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment