
3 szklanki mąki
3 pałki (ok. 330 g) masła w temperaturze pokojowej
6 jajek
½ szklanki + 4 łyżki cukru - używam własnej produkcji waniliowego
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2.5 lb/ok. 1 kg śliwek - węgierki (Italian prunes lub Presidents)
Oddzielić żółtka od białek. Do dużej miski wrzucić żółtka, mąkę, masło, proszek i 4 łyżki cukru. Rękami lub przy użyciu miksera wyrobić ciasto. Połową ciasta wykleić formę, a drugą zawinąć w folię. Formę i drugą połowę ciasta wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
W tym czasie umyć i wypestkować śliwki. Ciasto na formie ponakłuwać w kilkunastu miejscach widelcem. Można podpiec przez 15 minut. Na wierzchu położyć śliwki pokrojone na połówki lub ćwiartki.
Zachowane białka z jajek ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru i chwilę miksować na wolniejszych obrotach, aż masa się zagęści. Pianę wyłożyć na śliwki, a całość posypać drugą połową ciasta startego na tarce o grubych oczkach.

No comments:
Post a Comment