Jest to praktycznie ten sam przepis jak na najłatwiejsze ciasto, z tym tylko, że z czasem chyba wolę nieco mniej słodkie. Ograniczyłam więc ilość cukru.
1 lb /450 g śliwek
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 lb /450 g śliwek
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Śliwki umyć i wypestkować. Pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Mąkę, cukier, proszek, jajka i olej dobrze wymieszać, tak aby w cieście nie było grudek. Dodać śliwki i wmieszać je w ciasto. Całość przelać do natłuszczonej formy*. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 360 F/180 C. Piec około 35 - 40 minut lub aż ciasto będzie jasnobrązowe na wierzchu, a w środku dopieczone (do suchego patyczka). Posypać cukrem pudrem.
4 łyżki oleju
Śliwki umyć i wypestkować. Pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Mąkę, cukier, proszek, jajka i olej dobrze wymieszać, tak aby w cieście nie było grudek. Dodać śliwki i wmieszać je w ciasto. Całość przelać do natłuszczonej formy*. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 360 F/180 C. Piec około 35 - 40 minut lub aż ciasto będzie jasnobrązowe na wierzchu, a w środku dopieczone (do suchego patyczka). Posypać cukrem pudrem.
*Używam formy o pojemności 11 szklanek (cups) / 2.5 l
No comments:
Post a Comment