September 23, 2014

Muszle nadziewane serem

To danie robię od lat. Przepis był na pudełku od makaronu. Towarzyszyło mu super apetyczne zdjęcie. Spróbowałam więc i okazało się, że jest naprawdę pyszne. Kiedyś, gdy w Polsce jeszcze nie było znane, robiłam je na powitalny obiad wszystkich gości z Polski. Za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a także idealne do zrobienia "na zaś". Muszelki można również zamrozić - czy to już upieczone czy jeszcze nie. Danie - jak niemal wszystkie włoskie - pozostawia miły smak  i chęć ponownego po nie sięgnięcia. A po resztki, które zawsze nam zostają z tej porcji, ustawia się następnego dnia kolejka chętnych. 



pudełko makaronu muszli (ok. 25 sztuk)
2 lb/ 900 g sera ricotta
1lb/450 g tartego sera mozarella
1/2 szklanki parmezanu
2 jajka
sól
pieprz
1/2 łyżeczki oregano

sos pomidorowy - gotowy lub zrobiony wg tego przepisu - ok. 3 szklanek

Muszle ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia. 

Sery i jajka połączyć i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Ostudzone muszle nadziać masą serową i układać ściśle w żaroodpornym naczyniu. Gotowe polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 380F i zapiekać aż do momentu gdy sos będzie bulgotać - mniej więcej 30-40 minut. Gdyby muszle za bardzo przypiekały się od góry, naczynie można przykryć folią aluminiową. Podawać gorące - najlepiej z sałatą rzymską doparawioną sosem Cesar i posypaną lekko parmezanem.





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment