
Muszelki są łatwe w przygotowaniu, a także idealne do zrobienia "na zaś". Muszelki można również zamrozić - czy to już upieczone czy jeszcze nie. Jak niemal wszystkie włoskie dania, tak i to pozostawia miły smak i chęć ponownego sięgnięcia po nie. A po resztki, które zawsze nam zostają z tej porcji, ustawia się następnego dnia kolejka chętnych. O ile jakiś turkuć podjadek nie powyjada ich, korzystając z tego, że po obiedzie nie ma nikogo w kuchni. 😉
pudełko makaronu muszli (ok. 25 sztuk)
2 lb/ 900 g sera ricotta
1lb/450 g tartego sera mozarella
1/2 szklanki parmezanu
2 jajka
sól
pieprz
1/2 łyżeczki oregano
sos pomidorowy - gotowy lub zrobiony wg tego przepisu - ok. 3 szklanek
Muszle ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.
Sery i jajka połączyć i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Ostudzone muszle nadziać masą serową i układać ściśle w żaroodpornym naczyniu. Gotowe polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 380 F / 190 C i zapiekać aż do momentu gdy sos będzie bulgotać - mniej więcej 30-40 minut. Gdyby muszle za bardzo przypiekały się od góry, naczynie można przykryć folią aluminiową.
pudełko makaronu muszli (ok. 25 sztuk)
2 lb/ 900 g sera ricotta
1lb/450 g tartego sera mozarella
1/2 szklanki parmezanu
2 jajka
sól
pieprz
1/2 łyżeczki oregano
sos pomidorowy - gotowy lub zrobiony wg tego przepisu - ok. 3 szklanek
Muszle ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.
Sery i jajka połączyć i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Ostudzone muszle nadziać masą serową i układać ściśle w żaroodpornym naczyniu. Gotowe polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 380 F / 190 C i zapiekać aż do momentu gdy sos będzie bulgotać - mniej więcej 30-40 minut. Gdyby muszle za bardzo przypiekały się od góry, naczynie można przykryć folią aluminiową.
Gotowe muszelki wyjąć z piekarnika i pozwolić im postać przez 5-10 minut by nieco ostygły.

No comments:
Post a Comment