Nadeszła jesień, a z nią grzyby. Co prawda boczniaki można kupić niemal przez cały rok, ale nagle po lecie i gorących dniach aż się prosi o zupę z jesienną nutką, która nie tylko zasyci, ale i rozgrzeje w chłodniejsze dni. Grzyby i dojrzałe pomidory to akurat idealna jesienna kombinacja.
300 g boczniaków
250 g pomidorów
1-2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
1. l wywaru (można zastąpić wodą)
marchewka
por
seler naciowy
sól
pieprz
koperek
śmietana
1 łyżka oleju
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i selera pokroić na cieniutkie paseczki.Boczniaki umyć i pokroić na paski. Na oleju poddusić pora, aż się zeszkli, po czym dodać boczniaki. Dusić ok. 5 minut, uważając by się nie przypaliły. Dodać pozostałe warzywa. Dolać wywar lub wodę i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie przegotować pomidory i przetrzeć je przez sitko. Dodać do zupy. Gdyby całość była zbyt mało pomidorowa, dodać łyżkę lub dwie przecieru.
Zupę doprawić solą i pieprzem oraz śmietaną. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
No comments:
Post a Comment