September 28, 2014

Placki ze śliwkami

Sezon śliwkowy już się kończy. Jeszcze tu i ówdzie można kupić śliwki, ale generalnie, to już ciężko o nie. Po knedlach i kruszonce postanowiłam spróbować zrobić placki ze śliwkami. Placki z jabłkami są pyszne; placki z gruszkami też. Czemu więc placki ze śliwkami miałyby nie udać się? Aż się sama dziwię, że nie wpadłam na ten pomysł wcześniej....



1 lb śliwek - najlepiej się do tego nadają duże śliwki - np.President
1 szklanka mąki pszennej razowej
1.5 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli

olej do smażenia

Śliwki umyć i pokroić na plasterki mniej więcej o grubości 1/4 cala. Z mąki, jajek, mleka i soli zrobić ciasto - nieco gęstsze niż na naleśniki. 

Na patelni rozgrzać olej. Śliwki maczać w cieście i smażyć je z obu stron na jasnobrązowy kolor. Placuszki zdejmować z patelni i odkładać na serwetkę lub papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.  









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment