W przeciwieństwie do jabłek, gruszki muszą być dość twarde - dojrzałe, ale twarde. A to dlatego, że są one delikatniejszym owocem i dość szybko miękną pod wpływem smażenia. Ponadto wypływa z nich sok i olej zaczyna mocno pryskać. Jeśli zaś gruszki są twardawe, nie zamieniają się w mus.
2 całe jaja
ok. 1- 1.5 szklanki mąki - pszennej lub pszennej razowej
ok. 1 szklanki mleka
4 gruszki - obrane i pokrojone w cienkie plasterki
olej do smażenia
szczypta soli
Jajka, mąkę, mleko i sól wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gruszki obrać i pokroić na plasterki o grubości ok. 0.5 cm. Zanurzyć je w cieście.
Na mocno rozgrzany na patelni olej nakładać placki i smażyć je na jasno brązowy kolor. Wykładać na ręcznik papierowy by odsączyć z nich olej.
Podawać od razu – z cukrem, z cynamonem i cukrem, ze śmietaną – z czym kto lubi. Można też je jeść na zimno, choć ciepłe są najlepsze.
No comments:
Post a Comment