September 22, 2014

Placki z gruszkami

Placki z jabłkami to jedno z naszych ulubionych szybkich dań na dni, kiedy nie chce się jeść mięsa. Skoro placki z jabłkami są takie pyszne, to czemu nie spróbować ich w wersji z gruszkami? Zwłaszcza, że pojawiły się piękne, świeże gruszki. 

W przeciwieństwie do jabłek, gruszki muszą być dość twarde - dojrzałe, ale twarde. A to dlatego, że są one delikatniejszym owocem i dość szybko miękną pod wpływem smażenia. Ponadto wypływa z nich sok i olej zaczyna mocno pryskać. Jeśli zaś gruszki są twardawe, nie zamieniają się w mus. 

2 całe jaja
ok. 1- 1.5 szklanki mąki - pszennej lub pszennej razowej
ok. 1 szklanki mleka
4 gruszki - obrane i pokrojone w cienkie plasterki
olej do smażenia
szczypta soli

Jajka, mąkę, mleko i sól wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gruszki obrać i pokroić na plasterki o grubości ok. 0.5 cm. Zanurzyć je w cieście. 

Na mocno rozgrzany na patelni olej nakładać placki i smażyć je na jasno brązowy kolor. Wykładać na ręcznik papierowy by odsączyć z nich olej. 

Podawać od razu – z cukrem, z cynamonem i cukrem, ze śmietaną – z czym kto lubi. Można też je jeść na zimno, choć ciepłe są najlepsze.




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment