100 g cukinii (1/2 niedużej)
100 g marchewki (1 średnia)
1/2 banana
250 g mąki orkiszowej razowej
2 łyżki pestek z dyni lub słonecznika
100 g marchewki (1 średnia)
1/2 banana
250 g mąki orkiszowej razowej
2 łyżki pestek z dyni lub słonecznika
1 łyżeczka soli morskiej
szczypta cukru
25 g świeżych lub 12.5 suchych drożdży
170 ml ciepłej wody
do posypania: 1 łyżka maku
Wieczorem, na dzień przed pieczeniem, drożdże wymieszać z ciepłą wodą. W dużej misce zetrzeć na tarce na małych oczkach przyciętą na końcach cukinię oraz obraną marchewkę. Dodać rozgniecionego widelcem banana, mąkę dyniową lub pestki, obydwie mąki, sól, cukier i drożdże. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyłożyć ciasto do większej prostokątnej formy posmarowanej tłuszczem, folią i odstawić do wyrośnięcia.
szczypta cukru
25 g świeżych lub 12.5 suchych drożdży
170 ml ciepłej wody
do posypania: 1 łyżka maku
Wieczorem, na dzień przed pieczeniem, drożdże wymieszać z ciepłą wodą. W dużej misce zetrzeć na tarce na małych oczkach przyciętą na końcach cukinię oraz obraną marchewkę. Dodać rozgniecionego widelcem banana, mąkę dyniową lub pestki, obydwie mąki, sól, cukier i drożdże. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyłożyć ciasto do większej prostokątnej formy posmarowanej tłuszczem, folią i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb
posypać makiem i wstawić do nagrzanego do 400F/204 C piekarnika; piec przez
około 35 minut, aż chlebek się ładnie zrumieni.
No comments:
Post a Comment