March 24, 2016

Kora orzechowa z brzoskwiniami

Podobno to ciasto jest super popularne na weselach i innych większych uroczystościach rodzinnych. Mnie zaciekawiło wyglądem i składnikami. Pośród rodzinnych i znajomych konsumentów zdania były podzielone - od zdecydowanego tak, fantastyczne, nie mogę się doczekać kiedy zjem następny kawałek i całej masy "ochów" i "achów", do "niezłe, ale jadałam lepsze". Takiej reakcji się nie spodziewałam. :) Ciasto wymaga nieco pracy, choć nie jest trudne w wykonaniu. Jak to bywa z ciastami przekładanymi kremem, zdecydowanie zyskuje na smaku, gdy pozwolimy mu postać w lodówce jeden pełny dzień. 



Ciasto 
8 białek 
200 g cukru
3 żółtka 
200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 
100 g wiórków kokosowych 
100 g rodzynków 
3 łyżki mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Krem brzoskwiniowy 
syrop z 1 dużej puszki brzoskwiń - syropu powinno być ok. 400 ml - użyłam 2 słoików brzoskwiń Kirkland Signature 1lb 8z/680 g
5 łyżek cukru 
300 ml wody 
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru na 500 ml mleka 
5 żółtek 
1 łyżka mąki pszennej 
300 g masła 

Dodatki
1/3 szklanki likieru kawowego lub wódki wymieszanej z 1/3 szklanki mocnej kawy
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 
1 galaretka o smaku brzoskwniowym lub pomarańczowym (na 4 szklanki wody lub 2 galaretki na 2 szklanki wody każda) 
brzoskwinie z puszki, pokrojone w plasterki 


W miseczce wymieszać orzechy, wiórki, mąkę, proszek i rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nie zaprzestając ubijania, aż powstanie gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Dodać żółtka i ubić (nie zmieniając końcówki miksera). Wsypać przygotowane wcześniej suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. 2 formy o wymiarach 29 x 13 in/33 cm x 22,9 cm (lub trochę mniejsze) i z wysokimi bokami wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do foremek, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 minut do otrzymania sztywnych, chrupiących blatów. Wystudzić. 

Przygotować krem. Do garnuszka przelać 400 ml syropu z brzoskwiń, 150 ml wody, cukier i zagotować. W tym czasie wymieszać kolejne 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać budyniu) i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo, po jednej łyżce dodawać budyń, cały czas ucierając aż powstanie gładka, bezgrudkowa masa. 

Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, pozostawić do ostudzenia. Broskwinie pokroić na plasterki. 

Odłożyć kilka pełnych łyżek kremu brzoskwiniowego (będzie nam potrzebny do posmarowania blatu ciasta pod galaretką). Jeden z blatów ułożyć w formie używanej wcześniej do pieczenia. Wyłożyć na nim połowę kremu brzoskwiniowego. Delicje ułożyć na kremie, czekoladą do dołu, lekko je w niego wciskając. Wystające części biszkoptowe nasączyć kawą z alkoholem. Wyłożyć pozostały krem brzoskwiniowy i wyrównać. Na krem położyć drugi blat ciasta, cienko posmarować odłożonym kremem brzoskwiniowym. Na wierzchu poukładać brzoskwinie. Zalać częścią galaretki i wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wylać pozostałą galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia.









Inspiracja: Przepisy Joli Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment