Ciasto
8 białek
200 g cukru
3 żółtka
200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynków
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem brzoskwiniowy
syrop z 1 dużej puszki brzoskwiń - syropu powinno być ok. 400 ml - użyłam 2 słoików brzoskwiń Kirkland Signature 1lb 8z/680 g
5 łyżek cukru
300 ml wody
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru na 500 ml mleka
5 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
300 g masła
Dodatki
1/3 szklanki likieru kawowego lub wódki wymieszanej z 1/3 szklanki mocnej kawy
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
1 galaretka o smaku brzoskwniowym lub pomarańczowym (na 4 szklanki wody lub 2 galaretki na 2 szklanki wody każda)
brzoskwinie z puszki, pokrojone w plasterki
W miseczce wymieszać orzechy, wiórki, mąkę, proszek i rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nie zaprzestając ubijania, aż powstanie gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Dodać żółtka i ubić (nie zmieniając końcówki miksera). Wsypać przygotowane wcześniej suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. 2 formy o wymiarach 29 x 13 in/33 cm x 22,9 cm (lub trochę mniejsze) i z wysokimi bokami wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do foremek, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 minut do otrzymania sztywnych, chrupiących blatów. Wystudzić.
Przygotować krem. Do garnuszka przelać 400 ml syropu z brzoskwiń, 150 ml wody, cukier i zagotować. W tym czasie wymieszać kolejne 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać budyniu) i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo, po jednej łyżce dodawać budyń, cały czas ucierając aż powstanie gładka, bezgrudkowa masa.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, pozostawić do ostudzenia. Broskwinie pokroić na plasterki.
Odłożyć kilka pełnych łyżek kremu brzoskwiniowego (będzie nam potrzebny do posmarowania blatu ciasta pod galaretką). Jeden z blatów ułożyć w formie używanej wcześniej do pieczenia. Wyłożyć na nim połowę kremu brzoskwiniowego. Delicje ułożyć na kremie, czekoladą do dołu, lekko je w niego wciskając. Wystające części biszkoptowe nasączyć kawą z alkoholem. Wyłożyć pozostały krem brzoskwiniowy i wyrównać. Na krem położyć drugi blat ciasta, cienko posmarować odłożonym kremem brzoskwiniowym. Na wierzchu poukładać brzoskwinie. Zalać częścią galaretki i wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wylać pozostałą galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia.
Inspiracja: Przepisy Joli
No comments:
Post a Comment