Sałatka
ok. 750 gramów mieszanki kapusty białej i czerwonej oraz marchewki - można też kupić gotowy mix sałat typu Coleslaw lub wręcz sałatki azjatyckiej
2 paczki zupki Ramen - tylko kluski
1/2 szklanki orzeszków cashew (nerkowce)
1/2 szklanki prażonych płatków migdałowych*
4 łyżki nasion sezamowych
Marynata
1 szklanka oleju lub oliwy
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
* płatki migdałowe można samemu uprażyć na suchej patelni
Kapustę poszatkować, a marchewkę pokroić w cienkie słupki, a gotowy mix kapuściany włożyć do dużej miski - bez suchych dodatków i sosu. Kluski połamać na drobne kawałki - najlepiej płaską częścią tłuczka do mięsa.
Jeśli wykorzystujemy gotowy zestaw sałatki azjatyckiej, przygotować tylko połowę własnej zalewy, dokładnie mieszając jego składniki.
W dużej misce wymieszać kluski z kapustą i marchewką. Zalać połową marynaty (lub całą, jeśli przygotowaliśmy ją z połowy składników), dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem, dodać gotowy sos lub drugą połowę marynaty. Dodać orzechy, płatki migdałowe i ziarna sezamu.

No comments:
Post a Comment