Jest to sałatka, obok której wielbiciele kuchni azjatyckiej nie przejdą obojętnie. Smak nadają jej zarówno sos winegret oparty na occie ryżowym i oleju sezamowym, jak i mieszanka kapust wzbogacona ziernami sezamu, migdałami i orzechami. Wszystko zaś uzupełniają kluski - takie jak w zupkach Ramen, choć można je oczywiście kupić osobno. Sałatkę przygotowuje się bardzo prosto, szczególnie jeśli wykorzystuje się gotowy mix sałatkowy, jak ja to zrobiłam. Dodatek suchych klusek sprawia, iż musi ona dojrzeć przez kilka godzin.
Sałatka
ok. 750 gramów mieszanki kapusty białej i czerwonej oraz marchewki - można też kupić gotowy mix sałat typu Coleslaw lub wręcz sałatki azjatyckiej
2 paczki zupki Ramen - tylko kluski
1/2 szklanki orzeszków cashew (nerkowce)
1/2 szklanki prażonych płatków migdałowych*
4 łyżki nasion sezamowych
Marynata
1 szklanka oleju lub oliwy
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
* płatki migdałowe można samemu uprażyć na suchej patelni
Kapustę poszatkować, a marchewkę pokroić w cienkie słupki, a gotowy mix kapuściany włożyć do dużej miski - bez suchych dodatków i sosu. Kluski połamać na drobne kawałki - najlepiej płaską częścią tłuczka do mięsa.
Jeśli wykorzystujemy gotowy zestaw sałatki azjatyckiej, przygotować tylko połowę własnej zalewy, dokładnie mieszając jego składniki.
W dużej misce wymieszać kluski z kapustą i marchewką. Zalać połową marynaty (lub całą, jeśli przygotowaliśmy ją z połowy składników), dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem, dodać gotowy sos lub drugą połowę marynaty. Dodać orzechy, płatki migdałowe i ziarna sezamu.
No comments:
Post a Comment