March 28, 2016

Pieczona biała kiełbasa

Niemal zawsze na naszym stole wielkanocnym pojawia się duszona biała kiełbasa. Tym jednak razem, dla odmiany upiekłam ją z dodatkiem marynaty musztardowo- miodowej. No i oczywiście dużej ilości cebulki. Doskonała kombimacja - smakowita, soczysta. Podana ze smażonymi kartoflami jest przepysznym daniem nie tylko wielkanocnym, ale po prostu daniem obiadowym. 


1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy francuskiej z ziarenkami
3-4 łyżki wody
2 spore cebule
2 pętka białej kiełbasy


Piekarnik rozgrzać do do 390 F/200 C. 

Przygotować marynatę - wymieszać miód, musztardę i wodę. W naczyniu o pieczenia ułożyć kiełbasę. Zalać marynatą i odstatwić na 10 minut. W tym czasie cebulę pokroić na talarki i zeszklić na patelni. Przykryć nią dno naczynia do pieczenia, a na niej ułożyć kiełbasę. 

Naczynie z kiełbasą wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, od czasu do czasu polewając wydzielającym się sokiem. W połowie pieczenia, kiełbasę przewrócić na drugą stronę, by się równomiernie zarumieniła. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment