March 14, 2016

Smażony ryż kalafiorowy z warzywami

Zanim nadejdą święta, a z nimi mnóstwo okazji do podjadania i pojadania smakołyków, warto zjeść coś lekkiego. Tym razem danie oparte na samych warzywach, czyli kalafiorowy ryż. Nie ma w nim nic oprócz warzyw, bo nawet ten "ryż" to po prostu zmielony kalafior. Doprawiony sosem sojowym, sprawia wrażenie, że się je smażony ryż. Tak przygotowany "ryż" można jeść bez niczego, ale też i świetnie nadaje się do wielu potraw azjatyckich, choć nie tylko - pasuje do pieczonej ryby czy potraw z owoców morza. 


1 kalafior lub gotowy "ryż kalafiorowy" (riced cauliflower - ja kupiłam w Trader Joe's)
100 g lub więcej mrożonej marchewki z groszkiem
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru
olej do smażenia
sos sojowy


Jeśli używamy kalafiora, należy go umyć i zmielić w malakserze. Nie powinna powstać z niego miazga, a "ryż". 
Jeśli używamy gotowego ryżu kalafiorowego, należy go rozmrozić. Marchewkę z groszkiem również rozmrozić - najlepiej na sitku by obciekła z nich woda. Cebulę drobno poszatkować, a czosnek przepuścić przez praskę. Imbir obrać i drobniutko posiekać. 

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę. Smażyć ok. 2-3 minut, po czym dodać imbir i czosnek. Smażyć uważając by nie przypalić czosnku, do momentu gdy całość się zeszkli. Dodać pozostałe składniki i smażyć około 5 minut, cały czas mieszając. Całość musi być dobrze gorąca.  Doprawić sosem sojowym. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment