3-4 duże marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
800 g wieprzowiny
8 jagód ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżki przecieru pomidorowego
250 g pęczaku
bulion lub woda
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Cebulę pokroić na drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Mięso umyć i pokroić na drobne kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na ćwierć-plasterki o szerokości ok. 1 cm.
Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, po czym dodać czosnek, a następnie mięso i smażyć aż się zarumieni. Zalać całość bulionem lub wodą. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Po ok. 15 minutach duszenia, kiedy mięso zaczyna mięknąć, wsypać pęczak. Dusić często mieszając i - w razie potrzeby - uzupełniając wodą lub bulionem. Danie powinno mieć sos, ale nie powinno przypominać zupy. Pod koniec duszenia, kiedy mięso i kasza są miękkie dodać przecier pomidorowy.
Kasza lubi chłonąć wodę/płyny. Dlatego jeśli przygotowujemy gulasz dnia poprzedzającego jego jedzenie, będziemy musieli dodać nieco płynu następnego dnia przed odgrzaniem.
No comments:
Post a Comment