Zanim wpadniemy w szał wypieków świątecznych - mazurków, bab, serników i innych pyszności, warto zrobić pyszne i proste w wykonaniu wiosenne ciasto. A przy okazji lekko posprzątać w zamrażalniku, w którym pewnie tu i ówdzie mogły schować się mrożone owoce - maliny czy jeżyny. W oryginalnym przepisie są to maliny, ale jak się okazało, te zostały już zużyte, a jeżyn było całkiem sporo. Nie pierwszy to raz podmieniam maliny jeżynami i zamiana ta wcale ciastu nie szkodzi. Ciasto ma ciekawy smak i strukturę. Dzięki temu, że nie ma w nim mąki jest ono bezglutenowe, co w obecnych czasach ma znaczenie. Nawet opadnięcie na dno owoców nie wpływa negatywnie na smak. Ot - drobny wypadek przy pracy. Przepis na ciasto pochodzi oryginalnie ze strony Lecker.de.
8 jajek
200 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
otarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
300 g zmielonych migdałów
300 g malin lub jeżyn lekko rozmrożonych
cukier puder - do posypania
Formę tortownicę o średnicy 10 cali/25 cm (lub kwadratową 9 x 9 in /23 x 23 cm lub prostokątną 9 x 13 in/33 cm x 22,9 cm x 5,08 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zółtka i cukier miksować do powstania bardzo jasnej i puszystej masy żółtkowej (kogel - mogel). Dodać wanilię, otarte skórki, cynamon i dalej mieszać. Dodać migdały i dobrze wymieszać do połączenia.
W osobnej misie ubić białka na sztywną pianę. Dodawać stopniowo do masy migdałowej, mieszając do połączenia się pozostałymi składnikami po każdym dodaniu. Dodać maliny/jeżyny, część pozostawiając na wierzch ciasta, wymieszać szpatułką.
Gotową mieszankę przelać do tortownicy, na wierzchu poukładać pozostałe owoce.
Piec w temperaturze 350F/175ºC przez około 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Źródło: lecker.de
No comments:
Post a Comment