March 27, 2016

Babka gołąbkowa

To chyba najoryginalniejsza potrawa jaką serwowałam na tegoroczne święta. Babka gołąbkowa - codzienna potrawa w świątecznej odsłonie. W rodzinie lubiącej gołąbki, spotkała się od razu z aprobatą. Smakiem nie różni się od gołąbków - masę przygotowuje się dokładnie tak samo. Co prawda do mojej masy nie daję cebuli i pieczarek, ale w wersji świątecznej zmieniłam nieco masę pod wpływem oryginalnego przepisu. 


2lb/900g mięsa mielonego z indyka
1 szklanka ryżu lub kaszy gryczanej 
1 cebula
kilka pieczarek
1 łyżka oleju
1 średniej wielkości kapusta włoska
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki masła
1/2 szklanki wody zachowanej z parzenia kapusty

Ryż lub kaszę ugotować - w garnku zagotować dwie szklanki wody, lekko osolić i wsypać ryż/kaszę. Zmniejszyć moc palnika i gotować aż cała woda się wchłonie - ryż można od czasu do czasu pomieszać, kaszy nie trzeba. Gotowy ryż/kaszę ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Pod koniec smażenia dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dodać do mięsa. 

Mięso wraz z pozostałymi składnikami wymieszać i doprawić solą i pieprzem. 

Kapustę sparzyć, tak by liście lekko odchodziły. Jeśli trzeba, przyciąć gruby nerw ze środka liścia. Dno i boki formy do babek/brioszek wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich ułożyć 1/3 mięsa. Przykryć warstwą liści kapusty, a na nich położyć kolejną porcję mięsa. Znowu przykryć ją kapustą, na której wyłożyć warstwę mięsa. Całość nakryć kapustą. Polać zachowaną wodą z parzenia kapusty, a na wierzchu położyć kawałki masła. Formę zawinąć w folię aluminiową i wstawić na 90 minut do piekarnika nagrzanego do 400F/200 C. Po upieczeniu zostawić formę w piekarniku aż do ostygnięcia. 

Podawać pokrojoną w plastry i polaną sosem pomidorowym lub grzybowym. 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment