7 ugotowanych na twardo jajek
125 g sera żółtego
5 większych ogórków konserwowych
250 g pieczarek
3-4 łyżki drobno posiekanego koperku
3-4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub 1 mała cebulka
3-4 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie
1 łyżeczka musztardy
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć - bez tłuszczu - na patelni, odparowując całkowicie płyn jaki się wydzieli. Jajka, ogórki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie połączyć je ze startymi pieczarkami. Dodać drobno posiekany koper, szczypiorek lub cebulkę, majonez oraz musztardę, jeśli jej używamy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i bardzo dobrze wymieszać.
Jak to bywa w przypadku sałatek, musi się ona przegryźć i następnego dnia jest znacznie lepsza niż zaraz po zrobieniu. Oznacza to, że miskę z gotową sałatką należy szczelnie przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

No comments:
Post a Comment