March 28, 2016

Muffinkowe koszyczki wielkanocne

Tym razem przepis Oli, która - w przeciwieństwie do mnie - bardzo lubi babeczki. Ja jakoś nigdy nie umiałam się do nich przekonać, zwłaszcza, że często odstraszają mnie one swym przybraniem z kolorowych i strasznie słodkich mas. Ola podpatrzyła sposób dekorowania babeczek w książce Betty Crocker The big book of cupcakes, ale już wykonanie zmieniła, bazując na sprawdzonym przepisie na same babeczki, a także na gęstym lukrze zrobionego naszym sposobem. 





Ciasto
1 1/4 szklanki mąki 
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyzeczki soli
2 jajka 
3/4 szklanki cukru 
1.5 łyżeczki esencji waniliowej 
1/2 szklanki oleju 
1/2 szklanki maślanki (lub 1/2 szklanki mleka plus 1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny - dodać kwas do mleka i odstawić na 5 minut przed użyciem) 

Lukier
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wody

Do ozdoby - galaretkowe "sznurki" w kolorze zielonym takie jak te, M&Mki - najlepiej w wielkanocnych kolorach, czekoladki w kształcie marchewek i płaskich zajączków, nieodwinięte z papierków. 

Piekarnik rozgrzać do 350 F/175 C.  W miseczce wymieszać wszystkie mąkę, proszek, sodę i sól.  W drugiej misce ubić jajka, a następnie dodać cukier. Mieszać na średniej prędkości ok. 30 sekund. Dodać  esencję waniliową i olej. Wsypać połowę suchych składników i połowę mleka; dobrze wymieszać i dodać pozostałą połowę suchych składników i mleka. Wymieszać. 

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Do każdej wlać ciasto, wypełniając nim ok. 2/3 pojemności. Piec babeczki przez ok. 12-15 minut, do suchego patyczka. Ostudzić.

Przygotować gęsty lukier. Posmarować nim wierzch ostudzonych babeczek, a następnie udekorować je. Na każdej ułożyć po jednym M&Mku z każdego koloru, wcisnąć delikatnie czekoladki, a następnie galaretkowe "sznureczki", tak by powstały uchwyty koszyczków. 



Inspiracja: Glorious Treats

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment