Ciasto
1 1/4 szklanki mąki
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyzeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki (lub 1/2 szklanki mleka plus 1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny - dodać kwas do mleka i odstawić na 5 minut przed użyciem)
Lukier
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wody
Do ozdoby - galaretkowe "sznurki" w kolorze zielonym takie jak te, M&Mki - najlepiej w wielkanocnych kolorach, czekoladki w kształcie marchewek i płaskich zajączków, nieodwinięte z papierków.
Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Do każdej wlać ciasto, wypełniając nim ok. 2/3 pojemności. Piec babeczki przez ok. 12-15 minut, do suchego patyczka. Ostudzić.
Przygotować gęsty lukier. Posmarować nim wierzch ostudzonych babeczek, a następnie udekorować je. Na każdej ułożyć po jednym M&Mku z każdego koloru, wcisnąć delikatnie czekoladki, a następnie galaretkowe "sznureczki", tak by powstały uchwyty koszyczków.
Inspiracja: Glorious Treats
No comments:
Post a Comment