750 g schabu
750 ml bulionu lub wody
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 lb/ 225 g pieczarek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz
Opcjonalnie
100 ml wytrawnego białego wina lub 3 łyżki brandy/koniaku
Schab i pieczarki umyć i pokroić na cienkie kotlety. Cebulę drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę.
W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko go zarumienić. Dodać roztarty w palcach rozmaryn. Całość zalać bulionem lub wodą i doprowadzić do wrzenia. Włożyć schab i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać sos sojowy i wino lub koniak. Zmniejszyć moc palnika i gotować ok. 20 minut, aż schab będzie miękki.
W tym czasie przygotować pieczarki, podsmażając je na patelni bez tłuszczu i soli. Gotowe dodać do schabu. Całość posypać przez sitko obiema mąkami, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować.
Podawać z kartoflami, kaszą, kluskami śląskimi z dziurką lub lub kopytkami
No comments:
Post a Comment