April 22, 2016

Ser camambert zapiekany w cieście francuskim

Nie jest to lekkie danie, to prawda. Ale nawet zwolennicy diety mogą czasem pozwolić sobie na chwileczkę zapomnienie i porozkoszować sie taką przystawką. Kombinacja camamberta z ciastem francuskim jest bowiem naprawdę pyszna. Jest to efektowna, a mało pracochłonna przystawka, pasująca na każdą okazję. 


Ser camambert - całe nieduże kółko lub część większego
Arkusz ciasta francuskiego
Dżem żurawinowy lub borówkowy
Jajko

Piekarnik rozgrzać do 380F/ 190C. Ciasto francuskie rozmrozić. Powierzchnię ciasta odpowiadającą rozmiarem kawałkowi sera jaki będziemy zapiekać, posmarować dżemem. Ułożyć ser i zawinąć go w ciasto. Jeśli ciasta jest zbyt dużo, poobcinać brzegi i wykorzystać je do dekoracji. Ułożyć złączeniem do dołu w naczyniu żaroodporynym, udekorować i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 20 minut. Podawać gorące. 







Print Friendly and PDF