April 18, 2016

Tort makowy III - z kremem kawowym

Naszła nas ochota na tort makowy. Ot, tak nagle. Zupełnie jakby wszystkim przypomniało się, że kiedyś robiłam tort makowy i na Wielkanoc. W ramach eksperymentu postanowiłam przełożyć go z kremem jak do rolady, zrobionym z bitej śmietany i mocnego ekstraktu kawy. Próba udana, choć tort niemal całkowicie zmienił swój smak. Nie czuć w nim kawy tak mocno jak w tradycyjnej wersji tortu makowego, który robię zawsze na święta Bożego Narodzenia.

Biszkopt makowy
25 dag maku
8 jaj
250 g cukru
2-3 łyżki miodu
60 g bułki tartej
bakalie
skórka z cytryny
zapach pomarańczowy

Krem kawowy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki wrzącej wody
2 łyżki mocnego alkoholu
500 ml kremówki
6 łyżek cukru
Opcjonalnie 2 paczuszki zestalacza Whip-it Dr. Oetkera

Powidła śliwkowe do przekładania

Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę*. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem. Stopniowo dodać mak, bułkę i bakalie. Na koniec delikatnie dodać ubitą na sztywno pianę z 8 białek. Wylać do tortownicy 10 calowej (23 cm).

Piec w temperaturze 370F (ok. 180 C), ok. 40 minut - aż patyczek włożony w środek tortu będzie suchy. Ostudzić.

Naszykować krem. Kawę rozpuścić we wrzątku. Dodać cukier i alkohol. Śmietanę ubić - pod koniec dodać cukier i - jeśli używamy - whip-it. Ubitą śmietanę podzielić na dwie części w proporcji 40-60%. Do większej porcji dodać po jednej łyżeczce dodawać rozpuszczoną kawę, a do mniejszej sos malinowy. Każdą masę dokładnie wymieszać.

Ostudzony tort przekroić na trzy części. Na pierwszym placku rozsmarować powidło. Przykryć drugim plackiem i rozmarować na nim najpierw powidło, a następnie krem. Przykryć trzecim plackiem. Wierzch i boki posmarować kremem. Udekorować w dowolny sposób. Ja zwykle wykorzystuję do dekoracji mandarynki lub pomarańcze.

* Jeśli wykorzystujemy suchy mak mielony, należy zalać go szklanką gorącego mleka na mniej więcej godzinę przed robieniem tortu. Dalej postępujemy jak w przypadku maku mielonego przez nas.





Print Friendly and PDF