Roladki z kurczaka z szynką i serem
Lato. Ciepło, by nie powiedzieć gorąco. Nic nie chce się robić, a jeść trzeba. Nie zawsze wystarczą same owoce. Czasem trzeba się zmobilizować i zrobić coś pożywniejszego. Im mniej z tym pracy, tym lepiej; im mniej gotowania, tym lepiej. A więc kurczak, bo lekki i szybko można zrobić. A jeszcze lepiej zapiekane roladki z kurczaka z nadzieniem. Wiem, używanie piekarnika latem nie jest zbyt popularne, ale po pierwsze i tak go używamy, po drugie gotowanie też rogrzewa kuchnię. Jednak takie roladki, podane z młodymi kartofelkami i sezonowymi warzywami (pomidorami z cebulką, sałatą, tradycyjnie przygotowaną młodą kapustą czy też zasmażaną młodą kapustą ) warte są tego ekstra ciepła wydzielanego z gotowania.
2-3 piersi kurczaka
kilka plasterków szynki
kilka kawałaków sera żółtego
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki parmezanu
sól
pieprz
Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na kotlety. Delikatnie zbić tłuczkiem do mięsa. Lekko posypać solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć plasterek szynki oraz ser żółty. Zawinąć w roladkę.
Jajko rozbełtać w miseczce. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Każdą roladkę obtaczać w jajku, a następnie w mieszance bułki z parmezanem. Układać ściśle w naczyniu do pieczenia delikatnie posmarowanym minimalną ilością tłuszczu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 400 F/200 C i piec ok. 25-30 min, aż panierka lekko się zarumieni.
No comments:
Post a Comment