Zawsze gdy mam jakąś imprezę czy większe spotkanie, lubię przygotować potrawy, które nie wymagają ode mnie stania nad nimi w trakcie gotowania czy podgrzewania. Stąd kolejna zapiekanka. Z tym czego u nas nie brakuje - z wędzonym łososiem i ze szparagami. Takiej kombinacji jedynie najbardziej wybredni malkontenci kulinarni będą narzekać na to danie.
Do przygotowania tej zapiekanki używam łososia wędzonego, gdyż nadaje on wspaniały smak zapiekance, ale sądzę, że spokojnie można przygotować tę zapiekankę z surowym łososiem.
Zapiekanka
350 g łososia wędzonego
200 g makaronu typu penne, świderki, kolanka
1 pęczek szparagów
Sos
200 ml śmietany kremówki
60-70 g tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Posypka - wymieszać:
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki mielonych migdałów
1/3 szklanki tartego parmezanu
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją. Szparagi obrać ze stwardniały części, a resztę pokroić na kawałki mniej więcej 2 cm (1 calowe). Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki razem wymieszać w naczyniu w którym będziemy piec zapiekankę.
Przygotować sos - w garnuszku podgrzać kremówkę i czosnek przepuszczony przez praskę. Kiedy śmietana będzie już dobrze gorąca, dodać ser i dalej gotować cały czas mieszając, aż do pełnego połączenia się składników. Doprawić sos przyprawami.
Gotową do pieczenia zapiekankę polać sosem i wymieszać. Posypać posypką i wstawić do nagrzanego do 400F/200C piekarnika. Piec ok. 20 minut lub nieco dłużej, gdy używamy surowego łososia, by mieć pewność, że jest on dopieczony. Czas pieczenia można wydłużyć również i po to, by posypka się zarumieniła i stała chrupiąca.
No comments:
Post a Comment