220 g makaronu typu penne
450 g łososia
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 szklanki pesto
1/4 szklanki śmietany kremówki
1/3 szklanki białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym)
olej i masło do smażenia
sól pieprz do smaku
Opcjonalnie - parmezan do posypania, choć Włosi uważają, iż takich dań nie powinno się posypywać parmezanem. Ale - każdy je jak lubi
Makaron ugotować zgodnie z przepisem al dente.
W czasie kiedy makaron się gotuje przygotować łososia. Filety/płaty łososia wymyć, osuszyć i oddzielić od skóry. Posypać solą, czosnkiem i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Łososia zdjąć z patelni, zlać z niej tłuszcz, zostawiając resztki ze smażenia. Zalać je winem i zeskrobać delikatnie. Dodać pesto, śmietanę i sok z cytryny.
Łososia pokroić na drobniejsze kawałki. Włożyć z powrotem na patelnię i wymieszać z sosem. Dodać do sosu kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Makaron przecedzić, a następnie wyłożyć na spory półmisek. Na wierzchu rozłożyć łososia. Podawać natychmiast, posypany ewentualnie parmezanem. Można też - jeśli lubią to ci, którzy będą jeść to danie - posypać świeżą pietruszką.
Inspiracja: Salt and Lavender
No comments:
Post a Comment