June 01, 2020

Tarta wiejska z rabarbarem i truskawkami

Jak nie jestem fanką rabarbaru, tak to ciasto uważam za hit sezonu. Dostałam w prezencie torbę rabarbaru i zaczęłam z nim eksperymentować na różne sposoby. Ta tarta jest nie tylko przepyszna w smaku, ale i super prosta do zrobienia. Takie ciasto nie może się nie udać. A co najlepsze, spokojnie może wyjść niekształtne, nawet nieco kulfonowate i nie ma to znaczenia, bo takie ma być. To nie jest tarta precyzyjnie wylepiona, z rantem, i dekoracyjnie ułożonymi owocami. To jest prosta tarta - wiejska. A poza tym, jej kształt nie ma żadnego wpływu na smak. Samo ciasto jest świetne, bo nawet następnego dnia, lekko odgrzane w mikrofalówce jest chrupiące. Najlepiej oczywiście smakuje na ciepło, z kulką lodów waniliowych. Słowem, wymarzony wiosenny deser. 

Ciasto
1.75 szklanki mąki + extra do podsypywania przy wałkowaniu
220 g masła
1/3 szklanki grubszego cukru (np. Demerara) +2 łyżki do posypania ciasta
1 jajko
1 łyżka śmietany
szczypta soli

Nadzienie
500 g rabarbaru
250 g truskawek
4 łyżki cukru

1 łyżka cukru pudru do posypania
lody waniliowe 

Rabarbar umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Truskawki pokroić na kawałki. Całość zasypać w misce cukrem i odstawić na bok, by owoce puściły sok.

W misie miksera umieścić cukier i masło. Utrzeć na masę, nie przejmując się, że cukier się nie rozpuści. Dodać mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Białko zachować na później. Z gotowego ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 60 minut. Ciasto powinni stwardnieć, ale nadal dać się rozwałkować. 

Piekarnik nagrzać do temperatury 360 F/180 C. Ciasto wyjąć z lodówki i na solidnie obmączonym blacie rozwałkować na niezbyt gruby placek o kształcie koła (nie musi być równe czy równomierne). Na środku placka ułożyć kopczyk z owoców, odsączonych z soku. Wokół kopczyka powinno zostać mniej więcej 5 cm ciasta, które należy zawinąć do góry. 



Gotowe do pieczenia ciasto powinno wyglądem przypominać wulkan. Przy pomocy szerokiego noża lub blaszki do podnoszenia ciast przenieść całość delikatnie na blachę wyłożoną papierem. Można też najpierw przenieść na blachę rozwałkowane ciasto, a potem położyć na nim owoce i wykończyć je. 





Ciasto posmarować rozbełtanym białkiem, a następnie posypać grubym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-35 minut na złotobrązowy kolor. Upieczoną tartę posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe z kulką lodów waniliowych. 









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment