Czemu się zdecydowałam na taki eksperyment? Po troszę z ciekawości, a po troszę w celu zagospodarowania dużych ilości rabarbaru jakim zostałam nagle obdarowana. Dla odmiany od ciasta typu wiejska tarta, gallete, zrobiłam coś nowego.
Rabarbar
500 g rabarbaru
3/4 szklanki cukru
500 g rabarbaru
3/4 szklanki cukru
Ciasto
113 g masła (1 pałka)
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 duże jajka
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka soli
Kruszonka
4 łyżki stopionego masła
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
Dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy plus 55 g masła (pół pałki) do wyłożenia nim formy.
Piekarnik rozgrzać do 350 F/ 175 C. W czasie gdy się rozgrzewa, przygotować ciasto.
1.5 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 duże jajka
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka soli
Kruszonka
4 łyżki stopionego masła
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
Dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy plus 55 g masła (pół pałki) do wyłożenia nim formy.
Piekarnik rozgrzać do 350 F/ 175 C. W czasie gdy się rozgrzewa, przygotować ciasto.
Rabarbar umyć i pokroić na skośne plastry o grubości 1.5-2 cm. Włożyć do miski i zasypać cukrem. Lekko przemieszać, by rozprowadzić cukier.
Przygotować kruszonkę, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W misie miksera ukręcić masło na puszystą masę. Dodać skórkę i sok z cytryny. Pojedynczo wbić jajka. Na koniec dodać stopniowo śmietanę oraz wszystkie suche składniki.
Tortownicę (9 cali/22.5 cm średnicy) wysmarować tłuszczem. Na dnie rozłożyć równomiernie masło pokrojone w małe kostki. Na tym ułożyć rabarbar. Całość zalać masą ciasta, a na wierzchu rozsypać kruszonkę.
Piec 0k. 30 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w środku ciasta wychodzi suchy. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić ok. 10 minut, po czym delikatnie nożem oddzielić od formy. Formę nakryć talerzem i zdecydowanym ruchem przełożyć na nią ciasto. Jeśli wolimy można najpierw zdjąć bok, a następnie przełożyć ciasto.
No comments:
Post a Comment