Babcia robiła w wersji najprostszej - bez żadnych dodatków, poza koperkiem. Można jednak spokojnie wykorzystać w niej mięsko z kurczaka na którym gotował się wywar. Aby ją wzmocnić, można też dodać żółtko ze śmietaną.
Znane są też różne wersje zupy cytrynowej, jak choćby grecka avgolemono. I choć lubię i tę pożywniejszą z żółtkiem, warzywami i mięsem, to najbardziej lubię tę prostą babciną.
1-1.5 szklanki ugotowanego ryżu
ok. 2 l wywaru (klarownego - przecedzonego przez sitko)
sok z 2 cytryn
skórka otarta z 1-2 cytryn
koperek
śmietana
Opcjonalnie
warzywa i mięso z wywaru
Ugotowany ryż dodać do wywaru i zagotować. Dodać skórkę otartą z 1-2 cytryn oraz sok cytryn (bez pestek). Sok należy dodawać stopniowo by dopasować kwaskowatość zupy do naszych upodobań smakowych. Zabielić śmietaną, uważając by śmietana się nie zważyła. Podawać z plasterkiem cytryny i/lub z drobno posiekanym koperkiem.
No comments:
Post a Comment