Pulpeciki
450 g mielonego mięsa z indyka
4-5 łyżek bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz i czosnek do smaku
mąka do obtoczenia pulpetów
Sos
200 g pieczarek
1/2 średniej cebuli
1 łyżka mąki
śmietana do zagęszczenia sosu
olej do smażenia
W misce wymieszać mięso mielone wraz jajkiem, bułką i dodatkami. Dobrze wyrobić. Lekko zwilżonymi rękami robić kuleczki o rozmiarze takim, jaki nam najbardziej odpowiada. Obtaczać je w mące po czym obsmażać z każdej strony na dużej patelni na rozgrzanym oleju. Ja używam dość dużej patelni z przykryciem.
W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, a umyte pieczarki pokroić na plasterki lub ćwiartki.
Podsmażone pulpeciki odsunąć na bok lub przełożyć na talerz, a na patelni zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i delikatnie posolić by puściły sok w czasie smażenia. Kiedy pieczarki są gotowe wymieszać je z pulpecikami, dodać 1/2 szklanki wody i dusić całość ok. 10 minut. W trakcie duszenia dodać mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami wody i śmietanę, by zagęścić sos.
Gotowe pulpeciki podawać z kartoflami lub kluskami (kopytka lub kluski śląskie z dziurką) oraz jarzyną.
No comments:
Post a Comment