1.5 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 lb /450 g tartego kalafiora (riced cauliflower) + kilka różyczek kalafiora do dodania
3 pomidory
3 szklanki wywaru warzywnego lub wody (w razie potrzeby więcej)
1/2 puszki /200 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
2 łyżki oleju
Natka pietruszki do posypania
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej głębokiej patelni, zeszklić ją. Pod koniec dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Dodać soczewicę; tu są dwie szkoły - jedna, mówi, że należy ją przepłukać, inna że nie. Robiłam i tak, i tak i nie widzę różnicy, więc przestałam płukać. Chwilę podsmażać, po czym zalać wywarem warzywnym lub wodą. W razie potrzeby uzupełniać płyn wodą. Przykryć i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie pomidory obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do potrawki. Gotować 2-3 minuty po czym dodać kalafiora - i tego tartego, i tego w większych kawałkach. Gotować ok. 7 minut. Dodać mleczko, doprawić solą i curry oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
No comments:
Post a Comment