January 28, 2024

Serek ze szczypiorkiem czosnkowym

Ten serek powstał bardzo przypadkowo, a okazał się hitem smakowym i świetną odmianą dla zwykłego twarożku ze szczypiorkiem. Czosnek kupiony na pieczenie wykręcił nam numer i momentalnie wypuścił szczypiorek - bez żadnych starań o to, podlewania itd. Niemal każdy ząbek czosnku miał zielony czubek szczypiorkowy. I co z tym zrobić? Podcięłam szczypiorek i wrzuciłam do twarożku, a przy następnej wizycie w sklepie kupiłam kilka główek czosnku z przeznaczeniem na hodowlę szczypiorku. Twarożek był przepyszny - wyraziście czosnkowy, ale nie przytłaczająco, jak w przypadku, gdy używamy ząbków czosnku. Rzec by można z wyrazistą nutką czosnku. 😉 Szczypiorek czosnkowy był bardziej kruchy i chrupiący, niż ten zwykły, co świetnie kontrastowało z twarożkiem. Słowem - warto spróbować. 


1/2 lb /225 g białego sera twarogowego 
szczypiorek czosnkowy - u mnie było go około 5-6 łyżek  
2-3 łyżki śmietany
sól do smaku

Szczypiorek drobno posiekać. 

Twarożek wymieszać ze śmietaną, tak by nabrał konsystencji łatwej do rozsmarowania. Doprawić solą do smaku, a następnie dodać szczypiorek. 

Uwagi dodatkowe

  • Od lat używam jogurtu greckiego jako zamiennika serka homogenizowanego z Polski. Do niego nie trzeba nawet dodawać śmietany - wystarczy wymieszać ze szczypiorkiem i doprawić solą. 
  • Szczypiorek czosnkowy najlepiej wyhodować wstawiając pojedyncze ząbki do naczynia z wodą. 










Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment