Kombinację mango i chilli poznałam w Meksyku. Tam była dla mnie zbyt ostra, ale też i na mango spoczęła solidna porcja chilli. Sól też świetnie się komponuje z mango - moja koleżanka, pochodząca z Malawi, regularnie na drogę dojazdową po pracy do domu, brała talerz pokrojonego mango, delikatnie posypanego solą. I przyznam, że ta słodko-słona, lekko żywicza w smaku kombinacja była bardzo dobra. Czemu więc nie wykorzystać takich możliwości mango w sosie do sałatki? Do odważnych świat należy! I do chętnych próbowania różnych smaków. 😉
1 mango szampańskie (ataulfo) lub alphonso
1-2 łyżki soku z limonki do smaku
2-3 łyżki oleju z awokado (lub innego dobrej jakości)
szczypta lub więcej płatków chilli
kilka listków świeżej bazylii
sól do smaku
Woda - w razie potrzeby by sos nie był zbyt gęsty
Mango obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w kielichu blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładki sos. Gdyby był zbyt gęsty, wmieszać odrobinę wody.
Uwagi dodatkowe
- Jestem ogromną fanką tych właśnie mango - są delikatne, w smaku, ale i dość słodkie. Dlatego warto poeksperymentować z ilością soku z limonki.
- Oczywiście można wykorzystać i inne odmiany mango. Duże mango Kesar, Kent czy Tommy Atkins też świetnie się nadają.
- Jakie sałatki komponują się z sosem z mango? Na pewno wszelkie oparte na mieszankach sałat z dodatkami takimi jak pomidorki koktajlowe, świeże ogórki, fioletowa cebula. Ja dodatkowo użyłam też i pestek owocu granata - i dla smaku, i dla efektu wizualnego. Można dodać i lekko podpieczone orzechy pekan, dla ekstra chrupiących wrażeń.
- Raczej nie używałabym puszkowego przecieru mango - zazwyczaj jest bardzo słodki. Jeśli już, to mrożony, niesłodzony przecier. Jednak najlepiej zrobić sos ze świeżego mango.
No comments:
Post a Comment