January 24, 2024

Sos mango do sałatki

Dzięki temu sosowi zwykła sałatka zrobiła się super kolorowa. Sałatka może być dowolna, choć oczywiście podstawowym pytaniem jest do czego pasuje nam mango. Resztę - smakowo - dopełni mango. Sos robiony według nielubianej zasady "na oko". Ale przyznam, że nie da rady inaczej. 
Kombinację mango i chilli poznałam w Meksyku. Tam była dla mnie zbyt ostra, ale też i na mango spoczęła solidna porcja chilli. Sól też świetnie się komponuje z mango - moja koleżanka, pochodząca z Malawi, regularnie na drogę dojazdową po pracy do domu, brała talerz pokrojonego mango, delikatnie posypanego solą. I przyznam, że ta słodko-słona, lekko żywicza w smaku kombinacja była bardzo dobra. Czemu więc nie wykorzystać takich możliwości mango w sosie do sałatki? Do odważnych świat należy! I do chętnych próbowania różnych smaków. 😉


1 mango szampańskie (ataulfo) lub alphonso 
1-2 łyżki soku z limonki do smaku
2-3 łyżki oleju z awokado (lub innego dobrej jakości)
szczypta lub więcej płatków chilli
kilka listków świeżej bazylii
sól do smaku
Woda - w razie potrzeby by sos nie był zbyt gęsty

Mango obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w kielichu blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładki sos. Gdyby był zbyt gęsty, wmieszać odrobinę wody. 

Uwagi dodatkowe
  • Jestem ogromną fanką tych właśnie mango - są delikatne, w smaku, ale i dość słodkie. Dlatego warto poeksperymentować z ilością soku z limonki. 
  • Oczywiście można wykorzystać i inne odmiany mango. Duże mango Kesar, Kent czy Tommy Atkins też świetnie się nadają.
  • Jakie sałatki komponują się z sosem z mango? Na pewno wszelkie oparte na mieszankach sałat z dodatkami takimi jak pomidorki koktajlowe, świeże ogórki, fioletowa cebula. Ja dodatkowo użyłam też i pestek owocu granata - i dla smaku, i dla efektu wizualnego. Można dodać i lekko podpieczone orzechy pekan, dla ekstra chrupiących wrażeń. 
  • Raczej nie używałabym puszkowego przecieru mango - zazwyczaj jest bardzo słodki. Jeśli już, to mrożony, niesłodzony przecier. Jednak najlepiej zrobić sos ze świeżego mango.  

 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment