August 03, 2013

Klasyk lata, czyli pierogi z jagodami

Najwspanialszy obiad letni. I wbrew pozorom nie taki pracochłonny. Szczególnie gdy inni pomogą w lepieniu pierogów. Najlepsze oczywiście są świeże jagody leśne, ale te nie zawsze są tak łatwo dostępne. Można je zastąpić świeżymi lub mrożonymi zwykłymi jagodami lub mrożonymi jagodami leśnymi (do dostania w Trader Joe's). Wychodzą pyszne. Do tego lekko posłodzona śmietana. Pycha! 

Ciasto:
4 szklanki mąki 

2 jajka 
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 
3 łyżki oleju 
szczypta soli 
¾- 1 szklanka wody (wodę dolewamy do ciasta stopniowo - jej ilość zależy od tego jak sucha jest mąka))

Nadzienie:
1lb /450 g jagód

ok.  2-3 płaskich łyżeczek cukru


 Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, śmietanę/jogurt, sól i olej. Dolewając wodę, wyrabiać ciasto rękami lub mikserem o końcówce haka. Ilość wody zależy od mąki i może jej być potrzebne ciut mniej lub ciut więcej. Gotowe ciasto zostawić by chwilę odpoczęło.

Kiedy ciasto jest gotowe, przygotować jagody – w miseczce wymieszać je z cukrem. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Ja wałkuję albo zwykłym wałkiem albo maszynką do makaronu. Na każdy placuszek położyć farsz - im więcej, tym lepiej - zostwiając tyle miejsca, by pierogi można było zlepić. Ułożyć na opruszonym mąką blacie, tacce czy deseczce do krojenia – co jest pod ręką i co wygodniejsze. W dużym garnku zagotować wodę z solą – ok. 1 łyżeczkę na jakieś 3 l wody. Wrzucać po kilka-kilkanaście pierogów i gotować kilka minut - w zależności od wielkości pieroga i grubości ciasta, zajmie to do 5 minut. Kiedy podejrzewam, że pierogi są już dobre, wyjmuję jednego pieroga z wody i sprawdzam czy jest ugotowany. Podawać ze śmietaną zmieszaną z cukrem.


* Można również zamrozić pierogi - najlepiej surowe. Wówczas wkłada się do zamrażalnika pierogi ułożone na tacce – 1 warstwa na każdej tacce. Kiedy zamarzną, przesypuje się je do torebek. 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment