August 14, 2013

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa jest chyba jedną z najlepszych polskich zup! Wyrazista w smaku dzięki dodatkowi ogórków kiszonych i soku z kiszenia. A przy tym bardzo pożywna i smaczna. Nie można jej zepsuć. Można ją robić na dowolnym wywarze mięsnym – ja akurat najczęściej robię na wywarze z kurczaka, ale robiłam i na wywarze z wołowiny, i z wieprzowiny, i na indyka. Można też zrobić w wersji wegetariańskiej, pomijając mięso. Przygotowuję najczęściej zupę wieczorem w dniu poprzedzającym podanie, gdyż dzięki temu przegryzie się przez noc. Gotując należy pamiętać, że i ogórki, i sok są słone, a więc nie należy używać soli aż do końca, kiedy już wszystkie składniki zostały dodane.
Ogórki kiszone
Sok z ogórków - około 1 l
Kartofle
Wywar z mięsa i warzyw  - ok. 1.5 litra*
2 marchewki
ok. 10-12 cm pora
1/2 pietruszki
2 kawałki selera naciowego lub 1/2 małego selera korzennego 
Mięsko z wywaru – jeśli używamy mięsnego*
Śmietana*
Zielona pietruszka i koperek

*pominąć w wersji wegetariańskiej i wegańskiej

Kartofle obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na drobną kostkę. Pora podzielić wzdłuż na ćwiartki i pokroić na cieniutkie plasterki. Selera naciowego pokroić na drobne plasterki, a jeśli używamy korzennego, to obrać i pokroić na drobną kostkę. Zalać wywarem i gotować bez soli. Kiedy warzywa zmiękną dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Można je obrać ze skórki, jeśli komuś ona przeszkadza, ale nie jest to konieczne. Ja nie obieram. Dolać cały wywar i sok z ogórków. Ilość soku z ogórków tak naprawdę zależy od tego jak jest kwaśny i jak kwaśną zupę lubimy. Na końcu dodać mięso pokrojone w kostkę. Doprawić zupę śmietaną, pokrojoną drobno zieloną pietruszkę i koperkiem. Pozwolić się zupie zawrzeć i pogotować się na małymogniu przez 5 minut. Doprawić solą do smaku – o ile w ogóle sól będzie potrzebna. 


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment