August 26, 2013

Lato w szklance i wazonie: koktajl, czyli smoothie i dalie

Koktajle owocowe kojarzą mi się z dzieciństwem. Tata zawsze robił w mikserze koktajl z zimnego mleka zsiadłego i owoców sezonowych - truskawek, jagód lub moreli, które rosły w Babci ogrodzie. Były przepyszne! Później gdy wyprowadziliśmy się z Moktowa i nie było już ogrodu, koktajle były tylko truskawkowe lub jagodowe.  Zawsze się chciało więcej. Kiedyś odkryłam na Nowym Świecie barek Igloo - tam poszliśmy z tatą "oblewać" koktajlem zakończenie szkoły podstawowe.

W Polsce najczęściej robimy koktajl wykorzystując truskawki lub jagody i nasze ulubione jogurty poziomkowe. Marzenie! W domu, kupujemy kefir truskawkowy w Trader Joe's i dodajemy masę truskawek. Czasem dodajemy też prażone siemię lniane z dodatkiem suszonych jagód! Latem to wręcz rytuał wieczorny - rodzinne picie takiego właśnie smoothie. Po to właśnie w czerwcu mrozimy całą masę lokalnych truskawek, po których pod koniec września zostaje wspomnienie. 


Lato to nie tylko smoothie. To również i dalie z ogródka. Piękne i kolorowe. W różnych kształtach i różnej wielkości. Dzisiaj piłyśmy smoothie patrząc na wazon swieżo naciętych dalii. Szkoda, że to już ostatni tydzień wakacji kończy się lato! Dobrze, że dalie jeszcze nie przekwitają.


Truskawki - około 1.5-2 szklanek 
Kefir truskawkowy - np.Trader Joe's*

Opcjonalnie

2 łyżki prażonego siemienia lnianego z dodatkiem jagód

Do dzbanka włożyć umyte truskawki - jeśli używa się mrożonych rozmrażać od razu w dzbanku. Zalać je okolo 3 szklankami/cups kefiru. Miksować je aż do uzyskania jednolitego płynu bez kawałków owoców. Jeśli użyje się tylko częściowo rozmrożonych truskawek, smoothie wyjdzie bardzo zimne, ale ma to swój urok zwłaszcza w bardzo gorące dni. 



* zamiast kefiru można dać jogurt - naturalny czy waniliowy







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment