W Polsce najczęściej robimy koktajl wykorzystując truskawki lub jagody i nasze ulubione jogurty poziomkowe. Marzenie! W domu, kupujemy kefir truskawkowy w Trader Joe's i dodajemy masę truskawek. Czasem dodajemy też prażone siemię lniane z dodatkiem suszonych jagód! Latem to wręcz rytuał wieczorny - rodzinne picie takiego właśnie smoothie. Po to właśnie w czerwcu mrozimy całą masę lokalnych truskawek, po których pod koniec września zostaje wspomnienie.
Lato to nie tylko smoothie. To również i dalie z ogródka. Piękne i kolorowe. W różnych kształtach i różnej wielkości. Dzisiaj piłyśmy smoothie patrząc na wazon swieżo naciętych dalii. Szkoda, że to już ostatni tydzień wakacji kończy się lato! Dobrze, że dalie jeszcze nie przekwitają.
Truskawki - około 1.5-2 szklanek
Kefir truskawkowy - np.Trader Joe's*
Opcjonalnie
2 łyżki prażonego siemienia lnianego z dodatkiem jagód
Do dzbanka włożyć umyte truskawki - jeśli używa się mrożonych rozmrażać od razu w dzbanku. Zalać je okolo 3 szklankami/cups kefiru. Miksować je aż do uzyskania jednolitego płynu bez kawałków owoców. Jeśli użyje się tylko częściowo rozmrożonych truskawek, smoothie wyjdzie bardzo zimne, ale ma to swój urok zwłaszcza w bardzo gorące dni.
* zamiast kefiru można dać jogurt - naturalny czy waniliowy
No comments:
Post a Comment