Łosoś pieczony rewelacyjnie komponuje się z serami pleśniowymi typu blue cheese czy gorgonzola. Stopiony ser tworzy chrupiącą skorupkę, pod którą kryje się łosoś. Do takiej kombinacji niewiele już trzeba - ryż ugotowany na sypko i prosta sałatka lub surówka z grapefruita. Lub też farfalle z czterema serami. Do łososia można podać sałatkę coleslaw i ryż basmati ugotowany na sypko. A można też podać z makaronem np. spaghetti polanym najprostszym sosem ze świeżych pomidorów. Dobrze smakuje też z sosem greckim.
1 płat sfiletowanego łososia - mniej więcej 1-1.5 lb
1 łyżka ziół prowansalskich
sok z jednej cytryny
ser pleśniowy - pokruszony lub pokrojony na plastry
sok z jednej cytryny
ser pleśniowy - pokruszony lub pokrojony na plastry
Na minimum 2-3 godziny przed pieczeniem ułożyć łososia na natłuszczonej formie do pieczenia. Posypać go ziołami prowansalskimi i skropić sokiem z cytryny. Przed samym pieczeniem posypać pokruszonym serem lub obłożyć go plasterkami sera.
Rozgrzać piekarnik do 400 F/200 C. Do gorącego piekarnika wstawić łososia i piec go około 15-20 minut. Podawać z ryżem basmati ugotowanym na sypko.
Sos grecki
200 g jogurtu greckiego (1% lub 2 % lub nawet bez tłuszczu)
3-4 ząbki czosnku (można użyć 4 koski mrożonego miażdżonego czosnku z Trader Joe's)
2 łyżki majonezu
Czosnek przepuścić przez praskę. Dodać do jogurtu i majonezy. Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać. Używać jako dodatek do ryby lub do sałatek.
No comments:
Post a Comment