Chyba nie ma bardziej jesiennej zupy. Kiedy pojawiają się wokół nas dynie, prędzej czy później warto zrobić zupę z dyni.
Dynie są wszędzie - w każdym sklepie, na każdej farmie - są stosy dyń. Niektóre mają bajkowe nazwy - jak choćby Cinderella - i najróżniejsze nazwy i kolory. Jest w czym wybierać.
Przepisów na zupę dyniową sa dziesiątki. Tę robi się super prosto. Najczęściej wykorzystuję miąższ z dyni używanej do dekoracji na Halloween.
miąższ z dyni
1-1.5 l wywaru z mięsa lub z warzyw
olej
sól
pieprz
curry
Opcjonalnie - kwaśna śmietana lub mleczko kokosowe
W garnku poddusić dynię, w razie potrzeby podlewając wodą lub wywarem. Kiedy dynia będzie już miękka, czyli mniej więcej po ok. 15-20 minutach, dolać cały wywar i zagotować. Zdjąć z ognia i zmiksować używając blendera. Doprawić solą, pieprzem i curry. Można też dodać łyżkę lub dwie kwaśniej śmietany.
Podawać gorącą z grzankami lub groszkiem ptysiowym.