Kiedy tata był z wizytą u nas i przy okazji wizyty w Leavenworth wspominał strudla babcinego, zaproponowałam wspólne robienie tegoż ciasta. Poszperałam po internecie i z podanych przepisów wybrałam ten, który mi najbardziej pasował. Nieco go zmieniliśmy w trakcie robienia - częściowo, by wszystko pasowało, a częściowo gdyż tata przekonywał, że Babcia tak robiła. Nie wszystko - według niego - było jak trzeba, ale strudel wyszedł rewelacyjnie.
200 g mąki
szczypta
soli
1 jajo
100 ml
wody - czasem potrzeba ciut więcej
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki octu winnego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki octu winnego
Do
posmarowania:
2 łyżki oleju
Nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek - obranych i pokrojonych na ćwiartki
1 kg kwaśnych jabłek - obranych i pokrojonych na ćwiartki
100 g
orzechów włoskich
100 g cukru
100 g
rodzynek
1-2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki rumu
Otarta skórka z cytryny
1-2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki rumu
Otarta skórka z cytryny
100 g masła
2 łyżeczki
cukru
1.5 szklanki bułki tartej
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżeczki cukru
Z podanych składników dobrze wyrobić ciasto - najlepiej mikserem z końcówką haka. Posmarować olejem, zawinąć w folię i odłożyć na 1.5-2 godziny do lodówki.
Rodzynki zamoczyć w rumie na minimum 2 godziny. Jabłka obrać, pokroić na cwiartki, a później na plasterki o grubości 1/4 cala wzdłuż krótszego boku. Orzechy grubo pokroić i wymieszać. Dodać cukier, cynamon, rodzynki wraz z rumem i dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Bułkę tartą podsmażyć na maśle aż się lekko zarumieni.
Na blacie
stołu położyć dużą serwetę lub prześcieradło. Lekko ją omączyć. Powoli,
delikatnie rozwałkować, a następnie po prostu rozciągnąć na niej ciasto. Ma być bardzo, bardzo cienkie - dobrze rozciągnięte ciasto jest tak cienkie, że widać przez nie serwetę.
Tak
przygotowane ciasto dokładnie posmarować masłem z bułką tartą.
Nałożyć przygotowane nadzienie i zwinąć. Wyłożyć na porządnie natłuszczoną lub wyłożoną papierem blachę, zawinięciem pod spód. Posmarować masłem wymieszanym z cukrem.
Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 375 F/190 C. Po wyjęciu
z piekarnika zostawić na ok. 10 minut żeby stężało.
Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem. Doskonale smakuje podawane z lodami waniliowymi lub polane sosem waniliowym.
No comments:
Post a Comment