December 18, 2013

Bułeczki z kapustą i grzybami

Bułeczki te są doskonałym dodatkiem do barszczu świątecznego. Kiedy znudzą się nam uszka, co chyba jest mało prawdopodobne lub kiedy mamy ochotę na coś innego. Często robię je w drugi dzień świąt, gdyż wtedy mam sporo kapusty z grzybami. Kapusta musi być przesmażona, by odparować nadmiar płynu. 
Bułeczki te można zrobić bardzo prostym sposobem wykorzystując gotowe bułeczki drożdżowe Texas Rolls lub Dinner Rolls, które można kupić zamrożone*. Można też się pokusić o zrobienie ich od podstaw. Według mnie i jedne, i drugie udają się wspaniale, a wykorzystanie kupnego ciasta wcale im nie szkodzi.


2,5 łyżeczki suszonych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1.5 pałki masła
3/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
3 i 3/4 szklanki mąki - mnie czasem schodzą 4 szklanki
3 łyżki cukru
1 jajko

1 lb kapusty z grzybami - przesmażonej by odparować nadmiar płynu i ewentualnie przepuszczonej przez maszynkę z sitkiem o grubych oczkach

1 rozbełtanie jajko do smarowania

Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać wodę, drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na chwilę aż zaczyn ruszy. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, rozczyn drożdży, sól i jajka. Wymieszać dobrze składniki – ja używam hakowego mieszadła z miksera KitchenAid - i wyrabiać przez chwilę.  Pod koniec wyrabiania dodać masło.  Ciasto powinno z łatwością odchodzić od ręki i boków miski. Jeśli nie, można podsypać łyżkę lub dwie mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.  

Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczać w ręku na placuszki. Na każdym placuszku kłaść nadzienie, a następnie solidnie zaklejać. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia (parchment paper). 

Uformowane bułeczki zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ja zwykle wstawiam je w tym momencie do nienagrzanego piekarnika, a po 25-30 minutach nastwiam go. Gdy rośnie w nim temperatura, bułeczki jeszcze ciut dorastają, a jak piekarnik nagrzeje się do właściwej to się pieką. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 380F. Gdyby za szybko się zarumieniały, przykryć w czasie pieczenia folią aluminiową.

Podawać z gorącym barszczem.

Do bułeczek pasują również i inne farsze - grzybowy (taki jak do uszek), mięsny czy nawet z bigosu.  


* Bułeczki można zrobić w oparciu o mrożone bułeczki Texas Rolls albo Dinner Rolls. Wówczas należy je rozmrozić i pozwolić im podwoić objętość. Dalej postępować jak przy bułeczkach robionych samemu. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment