Bułeczki te można zrobić bardzo prostym sposobem wykorzystując gotowe bułeczki drożdżowe Texas Rolls lub Dinner Rolls, które można kupić zamrożone*. Można też się pokusić o zrobienie ich od podstaw. Według mnie i jedne, i drugie udają się wspaniale, a wykorzystanie kupnego ciasta wcale im nie szkodzi.
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1.5 pałki masła
3/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
3 i 3/4 szklanki mąki - mnie czasem schodzą 4 szklanki
3 łyżki cukru
1 jajko
1/4 szklanki ciepłej wody
1.5 pałki masła
3/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
3 i 3/4 szklanki mąki - mnie czasem schodzą 4 szklanki
3 łyżki cukru
1 jajko
1 lb kapusty z grzybami - przesmażonej by odparować nadmiar płynu i ewentualnie przepuszczonej przez maszynkę z sitkiem o grubych oczkach
1 rozbełtanie jajko do smarowania
Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczać w ręku na placuszki. Na każdym placuszku kłaść nadzienie, a następnie solidnie zaklejać. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia (parchment paper).
Uformowane bułeczki zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ja zwykle wstawiam je w tym momencie do nienagrzanego piekarnika, a po 25-30 minutach nastwiam go. Gdy rośnie w nim temperatura, bułeczki jeszcze ciut dorastają, a jak piekarnik nagrzeje się do właściwej to się pieką. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 380F. Gdyby za szybko się zarumieniały, przykryć w czasie pieczenia folią aluminiową.
Podawać z gorącym barszczem.
Do bułeczek pasują również i inne farsze - grzybowy (taki jak do uszek), mięsny czy nawet z bigosu.
Podawać z gorącym barszczem.
Do bułeczek pasują również i inne farsze - grzybowy (taki jak do uszek), mięsny czy nawet z bigosu.
* Bułeczki można zrobić w oparciu o mrożone bułeczki Texas Rolls albo Dinner Rolls. Wówczas należy je rozmrozić i pozwolić im podwoić objętość. Dalej postępować jak przy bułeczkach robionych samemu.
No comments:
Post a Comment