Jeszcze w polu tyle śniegu,
Jeszcze strumyk lodem ścięty,
A pierwiosnek już na brzegu
Wyrósł śliczny, uśmiechnięty.
Witaj, witaj, kwiatku biały,
Główkę jasną zwróć do słonka,
Już bociany przyleciały,
W niebie słychać śpiew skowronka.
Stare wierzby nachyliły
Miękkie bazie ponad kwiatkiem:
Gdzie jest wiosna? Powiedz, miły,
Czyś nie widział jej przypadkiem?
Lecz on, widać, milczeć wolał.
O czym myślał-któż to zgadnie?
Spojrzał w niebo, spojrzał w pola,
Szepnął cicho: -Jak tu ładnie...
No właśnie - jak tu ładnie..... Nawet w kuchni widać wpływ wiosny. Po zimowych ciastach typu makowce czy pierniki, po karnawałowej rozpuście pączkowo-faworkowej przyszedł czas na wiosenne, kolorowe babeczki z owocami. Na talerzu, w promieniach wiosennego słońca wyglądały jak wesołe kwiatki.
Ciasto
300 g mąki
150 g masła
3 żółtka
100 g cukru
2 łyżki śmietany
Przybranie
dżem morelowy
owoce - kiwi, maliny, truskawki, winogrona, mandarynki
kilka łyżek wody
Zagnieść ciasto, po czym schłodzić je w lodówce przez mniej więcej godzinę. Wylepić nim małe foremki o dowolnym kształcie. Piec na jasno brązowy kolor w piekarniku o temperaturze 380F. Babeczki ostudzić i delikatnie wyjąć z foremek.
Przygotować owoce - pokroić na mniejsze cząstki. Owoce z puszki dobrze odsączyć z zalewy. Na dno każdej babeczki nakładać odrobinę dżemu morelowego, po czym układać owoce w dowolonej kombinacji.
Przygotować glazurę - 5 łyżek dżemu przetrzeć przez sitko, po czym zmieszać z wodą i podgrzewać chwilę w rondelku, aż całość zgęstnieje. Owoce posmarować glazurą. Babeczki wstawić do lodówki by się schłodziły przed podaniem.
No comments:
Post a Comment