March 08, 2014

Przystawki z cykorii

 Co raz częściej zdarza mi się sięgać po przystawki. Stąd szukami ciekawych kombinacji. Od lat robię cykorię z nadzieniem z jajek przyrządzonych jak pasta jajowa. Na konferencyjnym party moją uwagę zwróciły łódeczki z cykorii z serem pleśniowym typu blue cheese i gruszkami. Rewelacyjna kombinacja smakowa, którą lubię w różnych daniach. Rzecz jasna musiałam przy pierwszej okazji podać taką właśnie przystawkę. I za każdym razem jest to strzał w dziesiątkę, bo wszystkim smakuje!


2-3 cykorie
3-4 oz sera blue cheese lub innego pleśniowego w tym stylu
kwaśna śmietana 
6 jajek
koperek
2-3 łyżki majonezu
sól do smaku
gruszka

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skórki i drobno pokroić. Zmieszać z majonezem i drobno posiekanym koperkiem. W razie potrzeby dosolić. 

Ser zmieszać ze śmietaną rozgniatając grudki. 

Listki cykorii rozdzielić. Nadziewać je farszem. Na tych z masą serową ułożyć małe kawałki gruszek. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment