March 07, 2014

Omlet

 Omlety, podobnie jak i naleśniki, to danie które można jeść o każdej porze - i na śniadanie, i na lunch, i na lekki obiad czy podwieczorek. Można je również  jeść w dowolnej wersji - wytrawnej  z duszonymi pieczarkami czy z szynka i słodkiej, z owocami czy dżemem. Można też je wykonywać w najróżniejszy sposób - smażąc piekąc od razu z nadzieniem lub bez nadzienia . Ja najczęściej robię omlety biszkopotowe. A zjadane są najchętniej w kombinacji z domowym dżemem i z bananami. 



2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru - tylko do tych jedzonych na słodko
szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie domieszać żółtka, mąkę i szczyptę soli oraz cukier. Całość wylać na rozgrzaną patelnię posmarowaną lekko olejem. Smażyć z pod przykrywką aż więkość ciasta się zetnie. Przełożyć na drugą stronę i chwilę smażyć, aż do jej zarumienienia. Podawać dżemem, owocami, duszonymi grzybami - czyli krótko mówiąc z czym kto lubi i na co ma ochotę. 

Omlet z dżemem morelowym


Omlet z dżemem i bananami

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment