March 21, 2014

Łazanki z grzybami

Kolejna propozycja łazanek - tym razem wegetariańskich, choć jeśli lubimy smak wędzonki, to łatwo też można je przerobić na mniej wegetariańskie. Idealne na lżejszy obiad bezmięsny oraz na zagospodarowanie resztek kapusty jaka zostaje czy to po robieniu gołąbków (mniejsze liście, których nie ma jak zużyć na gołąbki) czy też po gotowaniu rosołu. 


1 cebula 
1 lb kapusty
1 lb makaronu - kwadraciki
1 lb pieczarek lub świeżych grzybów leśnych
sól, pieprz, przyprawa maggi lub podobna

Opcjonalnie - wędzonka do smażenia

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Jeśli używamy wędzonki, olej możemy zastąpić drobno pokrojoną wędzonką podsmażoną aż się wytopi tłuszcz. Pieczarki pokroić - kapelusze na pół, a potem na plasterki, a ogonki na plasterki. Dodać do cebuli i smażyć razem ok. 10 minut. Kapustę pokroić na drobne kawałki (kwadraciki), odrzucając głąb. Dodać do pieczarek. Dodać ugotowany uprzednio makaron. Doprawić przyprawami do smaku. 

Według mnie łazanki doskonale smakują podawane z czerwonym barszczem. 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment